x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rusia va ieşi pe piaţa împrumuturilor externe, pentru a acoperi imensul deficit bugetar

Rusia va ieşi pe piaţa împrumuturilor externe, pentru a acoperi imensul deficit bugetar

01 Mar 2010   •   00:00

Imensul deficit al bugetului federal rus, care a ajuns la suma de aproape 3 trilioane de ruble, nu le lasă autorităţilor Federaţiei Ruse altă soluţie decât să ceară bani împrumut, pentru prima dată după 1998. După cum a declarat sâmbătă vicepremierul rus Alexei Kudrin, "guvernul intenţionează să se împrumute deja în acest an pe plan extern".



Opiniile experţilor în legătură cu această posibilitate sunt împărţite: unii consideră că, în actuala conjunctură favorabilă privind preţurile la petrol, statul rus nu ar trebui să se împrumute. Alţii susţin că este mai bine ca acest lucru să se facă acum, deoarece la anul Rusia ar trebui să ceară şi mai mulţi bani, iar condiţiile privind acordarea de credite se vor înăspri.

Potrivit lui Kudrin, toate detaliile privind împrumuturile externe sunt dezbătute de un grup de lucru, cu participarea companiilor care sunt selectate pentru organizarea acestor împrumuturi în cadrul unui concurs. Cu toate acestea, ministrul rus de finanţe nu a precizat forma de împrumut la care se va apela, anunţând doar că informaţiile despre companiile-organizatoare au "un caracter comercial".

Înainte de aceasta, autorităţile ruse luau în calcul diferite variante prin care ar putea fi acoperit deficitul bugetar, inclusiv prin majorarea semnificativă a împrumuturilor de pe piaţa internă. Ulterior, însă, înalţii funcţionari ruşi au renunţat la o asemenea posibilitate, preferând să cheltuie resursele Fondului de Rezervă şi ale Fondului Bunăstării Naţionale /FNB/, dar şi împrumuturile externe.

Pe la mijlocul lui februarie, ministrul-adjunct al Ministerului de Finanţe al Rusiei, Dmitri Pankin, a declarat că, după o pauză de peste 10 ani, Rusia ar putea plasa în acest an pe pieţele externe obligaţiuni suverane în dolari sau euro.

Planul privind volumul de împrumuturi pentru bugetul pentru 2010 prevede suma de 17,8 miliarde de dolari. Se pare, însă, că Rusia va împrumuta o sumă ceva mai mică.

Între timp, până la sfârşitul lui 2010, Fondul de Rezervă al ţării, estimat la 1 februarie la suma de 1 trilion 823 miliarde de ruble, va fi epuizat în totalitate în scopul acoperirii cheltuielilor bugetare. În principiu, există speranţa ca, în condiţiile unor preţuri ridicate la petrol, această Rezervă se se umple din nou, însă acest lucru se va întâmpla abia spre 2013.

În opinia experţilor contactaţi de Nezavisimaia Gazeta, situaţia pentru ieşirea pe pieţele externe de împrumuturi este, astăzi, destul de favorabilă, însă părerile privind oportunitatea unui asemenea împrumut sunt diferite. În opinia expertului Natalia Orlova, Fondul de Rezervă al Rusiei ar fi suficient pentru acoperirea deficitului bugetar de 4,5%, însă dacă se va depăşi acest nivel va fi, totuşi, nevoie de un împrumut de maxim 5 miliarde de dolari.

Dimpotrivă, analistul Igor Nikolaev consideră că bugetul Rusiei este puternic deficitar şi va necesita împrumuturi destul de mari, de cel puţin 10 miliarde de dolari. Nikolaev subliniază că bugetul nu mai are bani, însă obligaţiile sociale asumate sunt în mod evident prea mari, iar un asemenea populism va costa, mai ales că în următorii doi ani în Rusia urmează să se desfăşoare noi alegeri.

×
Subiecte în articol: lumea