Rusia s-a gandit sa ofere o alternativa celor care s-au saturat sa-si petreaca concediul intr-o statiune mereu aglomerata vara. Spatiul ar putea fi castigat doar...in spatiu. Rusii au anuntat proiectul unui hotel construit pe orbita, la 217 mile de Pamant, care sa poata gazdui sapte turisti in patru incaperi, cu imense ferestre cu vedere spre Terra.
Chiar si calatoria pana acolo ar fi o adevarata aventura - ar dura doua zile la bordul unei navete Soyuz, ca sa nu mai vorbim de costul vacantei: pentru un sejur de cinci zile, doritorii ar urma sa plateasca 100.000 lire, iar pentru intregul concediu, 500.000 lire, scrie Daily Mail, preluat de Agerpres. Hotelul, care se va numi Commercial Space Station, ar urma sa fie inaugurat in 2016 si va fi cu mult mai confortabil decat Statia spatiala internationala (SSI), utilizata de astronautii americani si cosmonautii rusi.
In conditiile de imponderabilitate din spatiu, vizitatorii pot alege paturi orizontale sau verticale, iar dusurile vor fi astfel concepute ca apa sa nu curga unde nu trebuie. Turistii, care vor avea la dispozitie echipe experimentate, vor manca feluri pregatite pe Pamant si imbarcate pe naveta, incalzite in cuptorul cu microunde. Incaperile hotelului vor fi dotate cu aparate cu care musafirii se vor bucura de minunate privelisti intergalactice. Ei vor avea la dispozitie ceai cu gheata, apa minerala si sucuri de fructe, consumul de alcool fiind strict interzis. La toalete se va folosi aer in locul apei pentru evacuare.
Serghei Kostenko, director executiv al firmei Orbital Technologies, care va construi hotelul, spune ca 'interiorul modulului proiectat nu va semana cu SSI. Un hotel trebuie sa fie confortabil la interior si vizitatorii sa poata privi Pamantul prin hublouri mari. Hotelul este destinat oamenilor bogati si celor care lucreaza la companii private care vor sa cerceteze spatiul'.
Turistii s-ar putea intalni si cu musafiri neasteptati - hotelul ar putea fi folosit si ca refugiu de urgenta pentru astronautii de pe SSI in cazul unei crize la bordul acesteia, fiind preferabil ca ei sa fie adusi pe Terra asa decat sa faca tot drumul inapoi cu alt mijloc de transport. (foto: NASA)