x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun S-a interzis înjuratul pe stradă în orăşelul american Middleborough. Un cuvânt cu f... va fi amendat cu 20 de dolari

S-a interzis înjuratul pe stradă în orăşelul american Middleborough. Un cuvânt cu f... va fi amendat cu 20 de dolari

13 Iun 2012   •   10:13
S-a interzis înjuratul pe stradă în orăşelul american Middleborough. Un cuvânt cu f... va fi amendat cu 20 de dolari

Injuratul in spatiul public a devenit contraventie in oraselul american Middleborough, din statul Massachusetts, cei care isi dau drumul la gura riscand o amenda de 20 de dolari.

Ordonanta a fost aprobata prin vot, luni seara, fiind opera unui membru al comitetului de infrumusetare al orasului, Mimi DuPhily. Aceasta a redactat proiectul de ordonanta dupa ce s-a enervat, auzind adolescentii din oras injurand.

"Nu vorbim de injuraturi aparute in conversatie, vorbim de injuraturi adrestate unii altora peste strada", a povestit Mimi DuPhily, de 63 de ani. "Cuvinte cu f... si toate celelalte. Comportamentul acestor pusti era total iresponsabil si deplasat".

Ordonanta nu specifica precis ce cuvinte sunt interzise, ramanand la latitudinea ofiterilor de politie sa decida daca legea a fost incalcata, iar cel care a injurat merita o amenda.

Juristii americani care au comentat decizia spun ca aceasta este destul de subreda si atacabila, putandu-se argumenta ca ordonanta contravine primului amendament al Constitutiei SUA, care garanteaza libertatea de exprimare.

"Decizia nu te va afecta daca injuri incet, intr-o cafenea. Doar daca inuri pe cineva tare, de pe trotuarul celalalt", a nuantat DuPhily ordonanta, dupa ce media locale s-au amuzat de decizia din oraselul american.

"La radio s-a ras isteric de mine. Mi se zice bunicuta-guvernanta", spune Mimi DuPhily, dand insa asigurari ca problema e una serioasa, care a necesitat luarea acestei masuri.

"Oamenii nu stiau ce sa mai faca. Se simteau rusinati sa mai mearga cu copiii pe strada".

×
Subiecte în articol: injurat amenda