Primul summit internaţional pe tema crizei financiare va avea loc în Statele Unite, la scurt timp după alegerile prezidenţiale de la 4 noiembrie.
Preşedinţii Statelor Unite, Franţei şi Comisiei Europene s-au pus de acord asupra organizării unei serii de reuniuni care să dea o replică unitară la dificultăţile prin care trece economia mondială. Ideea unui summit pe tema crizei financiare a venit de la preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care deţine şi preşedinţia Uniunii Europene în acest semestru.
Organizarea viitoarelor reuniuni a fost discutată sâmbătă, la Camp David, de preşedintele George W. Bush şi omologii săi din Franţa şi de la Comisia Europeană. Europenii doresc o reformă din temelii a actualului sistem financiar mondial. Sarkozy a precizat că economia de piaţă nu poate fi pusă în cauză, dar are nevoie de reguli care să prevină noi crize în viitor.
Mai prudent, Bush a subliniat necesitatea păstrării elementelor de bază ale capitalismului democratic - liberalismul, libertatea de întreprindere şi liberul schimb. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a precizat, ulterior, că vor avea loc mai multe summituri, deoarece problemele actuale nu pot fi soluţionate dintr-o dată. Aşa cum a propus Sarkozy, prima reuniune va avea loc, probabil, în noiembrie, într-un oraş care nu a fost încă stabilit.
Preşedintele francez dorea ca summitul să se desfăşoare la New York, deoarece tot acolo a început şi actuala criză. Nici lista participanţilor nu a fost precizată. Se crede, însă, că, pe lângă marile puteri economice din Grupul celor Opt, vor fi invitate cele mai importante state în plină dezvoltare - China, India, Africa de Sud, Mexic şi Brazilia.
www.antena3.ro
Citește pe Antena3.ro