x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Salarii mai mari pentru artişti

Salarii mai mari pentru artişti

de Veronica Micu    |    17 Iun 2008   •   00:00
Salarii mai mari pentru artişti

14:03 • Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc astăzi, la sediul ministerului, noile norme de aplicare ale legii instituţiilor de spectacole, potrivit cărora personalul artistic va primi salarii duble sau chiar triple faţă de cele actuale.

Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc astăzi, la sediul ministerului, noile norme de aplicare ale legii instituţiilor de spectacole, potrivit cărora personalul artistic va primi salarii duble sau chiar triple faţă de cele actuale.


SALARII DUBLE SAU TRIPLE. Iorgulescu a precizat că este unul dintre cele mai importante acte normative care au fost elaborate în acest mandat. În urma modificărilor, care vor fi finalizate în aceste zile, personalul artistic va primi salarii care ar putea ajunge la un nivel dublu sau triplu faţă de cel actual, în unele dintre cazuri. Unul dintre elementele de noutate cele mai importante este introducerea conceptului de planificare a stagiunii şi, impilicit, "modul concret în care vor fi semnate contractele. Fiecare actor va şti cînd este cuprins într-un an de zile şi cînd este liber, cînd are obligaţii, putînd să aibă colaborări în alte locuri pe baza de contract pe o perioada determinată de timp". Instituţiile de spectacole vor face pentru o perioadă a anului o programare a producţiilor noi şi a producţiilor care vor fi păstrate pe afiş pentru a se stabili nişte date exacte, care bineînţeles, se pot modifica în cazuri accidentale. Scopul acestor modificări este ieşirea din tipul de gîndire comunist în care plata este identică pentru toţi actorii, indiferent de roluri. Secretarul de stat, Demeter Andras Istvan, a menţionat că salariul, "care se aşteaptă de 18 ani să reflecte valoarea artiştilor, pînă în prezent nu conţine decît factorul timp". Aceasta acţiune reprezintă o încercare de a recunoaşte faptul că se nasc anumite drepturi de autor pentru compozitori, dramaturgi coregrafi şi anumite drepturi conexe pentru interpreţi, executanţi, regizori, etc., pentru că, potrivit secretarului de stat, "trebuie să fim conştienţi că atât actorul cât şi regizorul sau scenograful nu creează doar ca funcţionar în acele opt ore de lucru. Prin urmare trebuie pus accentul pe factorul valoare şi nu pe cel al timpului". În stabilirea salariului care va reveni fiecarui angajat, un rol important va fi jucat de planificarea sus menţionată pentru că se va putea şti cu exactitate cît se va lucra într-o stagiune şi ce roluri va primi fiecare, respectiv complexitatea acestora, pe lîngă factorul reprezentat de prestaţiile anterioare. Ipotetic, salariile artiştilor vor putea să ajungă de la nivelul actual de 800-1.500 lei , pînă la 4.200 lei.

×
Subiecte în articol: magazin