x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Salata, spanacul, tonul şi oul, pe lista celor mai periculoase alimente

Salata, spanacul, tonul şi oul, pe lista celor mai periculoase alimente

de Irina Cristea    |    07 Oct 2009   •   00:00

Chiar dacă sunt gustoase şi sănătoase, unele alimente pun în pericol viaţa consumatorilor pe care riscă, de fapt, să-i îmbolnăvească. Evident, nu este vorba despre junk-food, ci despre unele verdeţuri, fructe de pădure sau peşte.





Un studiu dat publicităţii de Center for Science in the Public Interest realizează un clasament al alimentelor care se încadrează în categoria de risc maxim pentru sănătate. În fruntea lisei se află salata verde şi spanacul, urmate de ou, ton, stridii, cartof, brânză, îngheţată, roşii şi fructe de pădure.

Nutriţioniştii au clasificat aceste alimente în funcţie de numărul epidemiilor cu care au fost asociate din 1990 până în prezent, luând în calcul şi numărul cazurilor de îmbolvănire înregistrate.


PE ALESE: E. COLI, NOROVIRUS SAU SALMONELLA
Produsele analizate pot provoca o largă "paletă" de probleme, de la dureri de stomac aproape nesemnificative până la deces. Din cauza salatei, de exemplu, consumatorul poate face o infecţie cu bacteria E. Coli sau cu Norovirus sau Salmonella, dacă frunzele nu au fost bine spălate.

În ultimii 20 de ani, zarzavaturile au îmbolnăvit, în SUA, 13.568 de persoane şi s-au făcut vinovate de 363 de epidemii. "Verdeţurile sunt foarte sănătoase, dar, din nefericire, pot fi «purtătorii» a numeroase boli", opinează Sarah Klein, avocat în acdrul centrrlui care a pregătit studiul. La capătul opus al clasamentului se află fructele de pădure, din pricina cărora s-au îmbolnăvit 3.397 de persoane (sunt luate în calcul doar cazurile documentate).

Când brânzeturile nu sunt corect procesate sau ouăle nu sunt gătite la o temperatură suficient de mare există riscul infecţiei cu Salmonella. Acelaşi "duşman" poate fi prezent în roşii şi ingerat dacă leguma este mâncată crudă. Studiul a asociat Salmonella şi E. Coli şi cu cartoful ­ în general, când acesta intră în combinaţie cu alte ingrediente contaminate, (de exemplu, în preparate de tipul salatei de cartofi). Neţinut la frigider, tonul se deteriorează rapid, eliminând toxine.

Conservat şi amestecat cu maioneză, poate deveni un "duşman" de temut. Nespălate bine, stridiile pot îmbolnăvi cu Norovirus. Atât de iubită de milioane de consumatori, îngheţata poate îmbolnăvi dacă vreunul dintre ingredientele pe care le conţine este contaminat.

În total, toate produsele de pe listă au provocat aproape 50.000 de îmbolnăviri documentate în SUA. Autorii studiului atrag însă atenţia că majoritatea cazurilor de îmbolnăviri ale aparatului digestiv nu ajung în fişele medicale, pentru că cei suferinzi nu se duc la doctor.

×
Subiecte în articol: magazin