x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Şanse din ce în ce mai reduse ale unui impact al asteroidului 2007 WD5 pe Marte

Şanse din ce în ce mai reduse ale unui impact al asteroidului 2007 WD5 pe Marte

de Jurnalul National    |    09 Ian 2008   •   00:00

Conform ultimelor calcule ale traiectoriei asteroidului 2007 WD5, realizate de  NASA, acesta va trece cel mai probabil pe lângă Marte la o distanţă de aproximativ 30.000 de kilometri.

Şansele ca asteroidul 2007 WD5 să intre în coliziune cu planeta Marte în cursul acestei luni sunt din ce în ce mai reduse, pe măsură ce astronomii recalculează traiectoria acestui corp cosmic rătăcitor, informează site-ul SPACE.com. Conform ultimelor calcule ale traiectoriei asteroidului 2007 WD5, realizate în cadrul programului de observare a obiectelor spaţiale rătăcitoare din apropierea Pământului al NASA (Near Earth-Object - NEO), acesta va trece cel mai probabil pe lângă Marte la o distanţă de aproximativ 30.000 de kilometri. În prezent şansele unui impact la 30 ianuarie sunt doar de 2,5%, adică aproximativ o şansă din 40, conform unei serii de observaţii astronomice realizate cu ajutorul telescopului spaniol de la Calar Alto Observatory. Noile date au coborât şansele de impact de la cele 3,6% înregistrate săptămâna trecută.

Asteroidul 2007 WD5 a fost descoperit de astronomii de la University of Arizona în urmă cu o lună. La primele observaţii s-a constatat că acesta se mişcă prin spaţiu cu viteza de 46.349 kilometri pe oră, o viteză de 15 ori mai mare decât cea a unui glonte la plecarea dintr-o puşcă. Având un diametru estimat de aproximativ 50 de metri, acest asteroid are dimensiuni apropiate de  meteoritul care a căzut în Arizona în urmă cu aproxiamtiv 50.000 de ani, formând celebrul crater Meteor.

În cazul din ce în ce mai puţin probabil în care acest asteroid se va ciocni de Marte, o va face cu viteza de aproximativ 48.280 kilometri pe oră şi va elibera o energie de 3 megatone, formând un crater cu diametrul de cel puţin 0,8 kilometri.

×
Subiecte în articol: magazin