x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sărbătorile pascale: Facem piaţa la bulgari

Sărbătorile pascale: Facem piaţa la bulgari

de Nicoleta Craciun    |    24 Apr 2008   •   00:00

Cartoane cu ouă gata vopsite, sarmale gata împachetate, miel european, tăiat numai în anumite condiţii “tehnice” şi oricum, mai scump decît îşi permit mulţi dintre români.

Cartoane cu ouă gata vopsite, sarmale gata împachetate, miel european, tăiat numai în anumite condiţii “tehnice” şi oricum, mai scump decît îşi permit mulţi dintre români. Ce ne mai rămîne în locul acestei tradiţii? Un surogat cu iz de nechezol. Şi o “excursie” la bulgari, unde mielu-i mai ieftin. Aşa fac giurgiuvenii.

Nu mai avem timp să ne pregătim masa de Paşti în bucătăriile noastre. Nu mai avem nici bani. Luăm de-a gata cîteva “eşantioane” făcute de alţii şi ne minţim frumos. Ne dau senzaţia că mai avem Paşti, cămin, familie, viaţă. Ne-am dus de dimineaţă la piaţă. Nu la tarabele din Giurgiu, pentru că sunt prea scumpe, ci la bulgari. De acolo luăm mielul mai ieftin, ouăle, castraveţii, salata şi ce ne mai trebuie pentru a pune pe masă.

 

CU PORTBAGAJUL PLIN. Toţi spun că e mai bine la Ruse. Preţuri cu pînă 20% mai mici decît cele din România. Casele de schimb valutar sunt luate cu asalt, dar se poate cumpăra şi cu un card bancar acceptat peste graniţă. Pentru românii de lîngă graniţă au reînviat vremurile portbagajului din “epoca de aur”. “Atunci făceam rost de miel şi de ouă pe sub mînă. Numai eu ştiu cîte portbagaje am cărat la cunoscuţi. Nu se putea altfel. Carne nu se găsea, nici ouă, iar noi ne descurcam. Măcar atunci plăteam mai mult, dar aveam întotdeauna de unde să dăm. Acum e totul foarte scump, iar portbagajul îl umplem de peste graniţă, de la bulgari. Tot trebuie să ne agităm ca să avem ce să punem pe masă”, mărturiseşte Costel, un giurgiuvean simplu, care toată viaţa a lucrat ca şofer. În 52 de ani a văzut multe, dar piaţa şi-o face în Bulgaria doar de doi ani, de cînd e mai ieftin acolo. La fel ca el, mulţi îşi umplu portbagajul de peste graniţă. Norocul lor e punctul vamal. Tot aşa procedează cei din judeţele Călăraşi, Teleorman, Ialomiţa şi Constanţa. Foarte mulţi merg “la piaţă” în Bulgaria, pentru că drumul e scurt, iar consumul de carburant nu e mare.

 

×
Subiecte în articol: magazin