x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sarkozy avertizează: fără Tratatul de la Lisabona, UE nu se va mai extinde

Sarkozy avertizează: fără Tratatul de la Lisabona, UE nu se va mai extinde

de Veronica Micu    |    20 Iun 2008   •   00:00
Sarkozy avertizează: fără Tratatul de la Lisabona, UE nu se va mai extinde

10:15 • Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, a cărui ţară se pregăteşte să preia preşedinţia UE de la 1 iulie, a declarat ieri că Uniunea nu se va putea extinde înainte de aprobarea Tratatului de la Lisabona. Liderul de la Elyseea pus, astfel, la îndoială inclusiv aderarea Croaţiei prevăzută pentru 2010.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, a cărui ţară se pregăteşte să preia preşedinţia UE de la 1 iulie, a declarat ieri că Uniunea nu se va putea extinde înainte de aprobarea Tratatului de la Lisabona. Sarkozy a pus, astfel, la îndoială inclusiv aderarea Croaţiei prevăzută pentru 2010.


UNANIMITATE. "Un număr de ţări care au rezerve privind Tratatul de la Lisabona sunt cele mai favorabile extinderii, însă fără Tratatul de la Lisabona nu va exista extindere", a subliniat preşedintele francez într-o conferinţă de presă organizată în marja summitului european de la Bruxelles. Întrebat dacă această remarcă este valabilă şi în cazul Croaţiei, care ar trebui să devină al 28-lea membru UE în 2010, preşedintele francez a răspuns afirmativ. "Pentru extindere, este nevoie de unanimitate, mi s-ar părea ciudat ca Europei să îi fie greu să ajungă la un acord privind instituţiile sale şi să fie de acord pentru a admite un al 28-lea, un al 29-lea, un al 30-lea membru", a explicat liderul de la Elysee, referindu-se, după toate probabilităţile la Cehia, al cărei euroscepticism s-a intensificat. "Toată lumea vede bine cât a costat Europa să nu facă reforma instituţiilor înainte de extindere, trebuie să avem instituţii pentru a primi noi membri", a adăugat preşedintele francez. Pe de altă pare, comisarul european pentru extindere Olli Rehn a dat asigurări luni că respingerea de către irlandezi a Tratatului de la Lisabona nu diminuează angajamentul blocului european de a primi noi membri din Balcani, dar şi Turcia. În schimb, preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, a declarat că rezultatul referendumului din Irlanda înseamnă că deocamdată primirea de noi ţări membre este imposibilă, poate doar cu excepţia Croaţiei. Fără Tratat, care trebuie ratificat de toate statele membre, fiecare nou membru UE trebuie să încheie acorduri separate privitoare la numărul locurilor din Parlamentul European şi ponderea voturilor în Consiliul de Miniştri. 19 ţări din cele 27 au ratificat, pînă acum, Tratatul în Parlament.

×
Subiecte în articol: magazin