x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Scandal diplomatic / Delegaţii romăne intoarse de la frontiera cu Moldova

Scandal diplomatic / Delegaţii romăne intoarse de la frontiera cu Moldova

de Corina Andriuta    |    13 Oct 2007   •   00:00
Scandal diplomatic / Delegaţii romăne intoarse de la frontiera cu Moldova
MAE consideră că poziţia autorităţilor de frontieră moldovene, care au refuzat accesul unor delegaţii din Romănia pe teritoriul Republicii Moldova, fără a oferi explicaţii, "nu este conformă cu reglementările bilaterale in materie de circulaţie a persoanelor", informează Mediafax.

MOTIVE. Potrivit unui comunicat al MAE remis, sămbătă, la 12 octombrie, ora 16.00, Ambasada Romăniei a fost informată de către reprezentanţii Primăriei Municipiului Chişinău, că trei delegaţii ale primăriilor oraşelor Tărgu Mureş, Năvodari şi Bacău, invitate oficial la sărbătorile ocazionate de hramul oraşului Chişinău, nu au primit accesul pentru a intra pe teritoriul Republicii Moldova. Motivul invocat de autorităţile de frontieră moldovene a fost că persoanele in cauză nu dispuneau de o invitaţie in original din partea organizatorilor. "Consulul Romăniei la Chişinău a luat legătura imediat cu persoanele reţinute la frontieră şi a iniţiat măsurile necesare pe lăngă Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, in vederea stabilirii circumstanţelor şi deblocării situaţiei", relatează MAE.

EXPLICAŢII. In contextul in care situaţia delegaţiilor oficiale, reprezentănd administraţiile locale din Romania nu a fost deblocată (in pofida demersurilor efectuate la MAEIE), consulul Romăniei la Chişinău s-a deplasat la punctul de frontieră Albiţa - Leuşeni, pentru a stabili circumstanţele in care nu a fost permisă intrarea delegaţiilor romăneşti in Republica Moldova şi pentru a acorda asistenţă consulară cetăţenilor romăni. "Oficialii romăni au solicitat clarificări in legătură cu motivele pentru care nu s-a permis accesul delegaţiilor romăne pe teritoriul Republicii Moldova. Autorităţile de frontieră moldovene au declarat că cetăţenilor romăni nu li se permite accesul in Republica Moldova fără a invoca nici un motiv. In acest context cele două delegaţii au renunaţat la efectuarea vizitei in Republica Moldova şi au revenit acasă", informează MAE, apreciind că "această poziţie nu este conformă cu reglementările bilaterale in materie de circulaţie a persoanelor".

×
Subiecte în articol: magazin moldova