Efectele socio-economice al schimbărilor climatice sunt atăt de distrugătoare incăt singurul mod de a evita o catastrofă este crearea unei societăţi noi. Aceasta este concluzia simpozionului desfăşurat la Potsdam, reunind 15 laureaţi ai Premiului Nobel, care supune dezbaterii tema consecinţelor schimbărilor climatice
'Cu toţii suntem de acord in privinţa diagnosticului: suntem in stare critică. Trebuie să creăm o societate nouă', a afirmat Carlo Rubbia, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pe anul 1984.
Potrivit lui Rubbia solutia problemei create de schimbarea climatica are aspecte economice, politice, morale si stiintifice, o adevarata "revolutie energetica" care sa dezvolte un model nou.
"Avem nevoie de noi surse de energie bogate şi ieftine. Eu, personal, văd numai două: energia solară şi cea nucleară", a afirmat Rubbia in deschiderea dezbaterii.
Este vorba de o energie 'fără imbogăţirea uraniului, pentru că rezervele de uraniu sunt limitate, iar energia nucleară, după cum ştim cu toţii, se poate obţine prin fuziune sau fisiune".
Paul Klemperer, profesor de economie la Universitatea Oxford, a pledat pentru alte modele, precum imbunătăţirea pieţei internaţionale a emisiilor şi crearea de 'cimitire' de CO2.
Carlo Rubbia a replicat că instituirea unui sistem transnaţional de reţele subterane de inmagazinare a CO2 ar dubla costul energiei şi ar pune serioase probleme de securitate, deoarece 'cantitatea de CO2 care s-ar elibera la o simplă scurgere ar fi suficientă pentru a ucide un om in patru minute'.
"Energiile regenerabile vor avea un rol important, dar vor fi insuficiente, pentru că 'cererea de energie avansează intr-un ritm frenetic", a adăugat Rubbia.
"Am 73 de ani. In acest timp, populaţia mondială a crescut de patru ori iar consumul de energie a crescut de 16 ori şi nimic nu prevesteşte o schimbare, deoarece la fiecare trei secunde se nasc trei copii in lume", a mai spus Carlo Rubbia.
Mario Molina, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in anul 1995 pentru lucrările sale privind stratul de ozon, a menţionat că schimbarea climei constituie un fenomen global care necesită un răspuns global.
"Ţările in curs de dezvoltare trebuie să-şi asume responsabilităţi, iar lumea industrializată trebuie să-şi asume obligaţia de a le da o mănă de ajutor printr-o adevărată politică de transfer de tehnologie şi un rol mai mare pe piaţa internaţională a emisiilor de gaze cu efect de seră", a spus Mario Molina.
Cuvinte asemănătoare a folosit Wangari Muta Maathai, laureată a Premiului Nobel pentru Pace in 2004, care a criticat lipsa mijloacelor necesare in ţările in curs de dezvoltare pentru a lupta impotriva impactului schimbării climei. Â Â Â Â Â Â
Wangari Muta Maathai a pledat pentru acţiuni eficiente impotriva despăduririi şi pentru o politică 'justă' in materie de emisii de CO2, care să respecte dreptul 'tuturor' la creşterea economică.
Directorul Grupului internaţional privind schimbările climatice (IPCC) din cadrul ONU, Rajendra Pachauri, a informat că va difuza luna viitoare cel de-al patrulea raport al său cu informaţii noi şi detaliate privind impactul schimbărilor climatice asupra unor regiuni şi a unor sectoare economice.
"Piaţa internaţională de vănzare-cumpărare de emisii de gaze cu efect de seră 'nu funcţionează pentru că este prea volatilă", a apreciat la răndul său Robert Watson.
- ROMPRES