x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Seria Mario Vargas Llosa

Seria Mario Vargas Llosa

17 Feb 2005   •   00:00

CARTE
La Editura Humanitas se lanseaza o noua serie: Mario Vargas Llosa. Colectia cuprinde deocamdata lucrarile "Adevarul minciunilor", "Matusa Julia si condeierul" si "Elogiul mamei vitrege".
Viata este una si nu are limite. Citirea romanelor sparge acest tipar si ceea ce se dovedeste unic se transforma in multe, in nenumarate vieti. Fiindca asta este marea putere a literaturii, iar volumul de fata ne face partasi la ea. "Lolita", "Moarte la Venetia", "Strainul", "La rasarit de Eden", "Tropicul Cancerului", "Doctor Jivago", "Strainul" sau "Ghepardul" sunt cateva dintre operele literare ale secolului al XX-lea despre care ne vorbeste Mario Vargas Llosa in paginile volumului de eseuri "Adevarul minciunilor".

Autorul ne scoate la iveala o legatura intima intre lecturile sale si posibilitatile de a ne extinde experienta: "Aceasta dimensiune dintre viata reala si dorintele, fanteziile noastre care o vor mai bogata, mai diversa este cea care ne invadeaza imaginatia".

Mario Vargas Llosa a adaugat alte zece romane fata de editia din 1990, pe care a si revizuit-o, incluzand un epilog despre relatia literaturii cu viata cititorilor, o tema dezbatuta permanent, dar niciodata clarificata pe deplin, pe care acest mare scriitor o reia insistand asupra functiei literaturii, analizand prezentul si viitorul cartilor.

Daca scenariile erotice din "Elogiul mamei vitrege" nu-l fac sa roseasca nici pe cel mai pudic cititor nu este pentru ca ar fi lipsite de indrazneala. Ci pentru ca Vargas Llosa le transforma in arta pura, in joc de frumusete. O familie deloc puritana, formata din don Rigoberto, tatal, Alfonso, fiul puber, si dona Lucrecia, mama vitrega, pare sa fi descoperit secretul fericirii. Fiecare isi traieste liber erotismul in forme multiple si tot mai inventive, intr-o casa in care totul este afrodiziac, pana si aerul pe care il respira.

Cititorul singur va decide daca amorasul, pajul cu chip de inger, Fonchito, e de fapt diavolul deghizat, asa cum crede menajera Justiniana.

FISA BIOGRAFICA
Mario Vargas Llosa s-a nascut in 1936, la Arequipa si a copilarit in Bolivia, impreuna cu mama si bunicii materni, inchipuindu-si ca tatal lui murise si ca fusese un erou. In realitate, la cinci luni dupa casatorie isi parasise sotia insarcinata si avea sa-si vada fiul abia zece ani mai tarziu, cand Mario se va intoarce in Peru. Urmeaza cursurile unei scoli militare, iar in 1955 se casatoreste cu o matusa, provocand un mare scandal in familie, pentru ca un an mai tarziu sa se casatoreasca cu verisoara lui, Patricia. Dupa o tinerete in care se apropiase de comunism, ia distanta fata de Fidel Castro, ba chiar il acuza pe Garcia Marquez, odinioara prieten, de servilism. Calatoreste si preda la universitati din America si Europa.

Sfetnicul din sange

Scriitoarea Flannery O’Connor este considerata, alaturi de William Faulkner, cel mai important reprezentant al literaturii sudului Statelor Unite. "Sfetnicul din sange" este romanul lui Hazel Motes, care, urmarit de imaginea mamei sale si de educatia religioasa primita de la aceasta, incearca sa formeze o noua biserica crestina fara Hristos. Trecand de la singuratate la cautare, de la afirmare la respingere, Hazel ajunge la o solutie ultima, contradictorie si sublima.

De ce barbatii se uita la meci...

... si femeile se uita in oglinda? Este intrebarea la care incearca sa raspunda Allan Pease si Barbara Pease. Cartea, delicios scrisa, aparuta la Editura Curtea Veche, isi propune sa prezinta motivele pentru care barbatii si femeile gandesc diferit si ce este de facut in aceasta privinta. Ideile sunt probate cu argumente si descoperiri in domeniile cercetarii asupra creierului, biologiei evolutioniste, psihologiei sau geneticii. Rezultatul: o privire uneori socanta asupra teritoriului de lupta trasat intre sexe, cu o scriitura de zile mari.

O intamplare ciudata

Colectia Romane Psy a Editurii Trei vine cu "O intamplare ciudata cu un caine dupa miezul noptii" a lui Mark Haddon. Christopher, un baiat de 15 ani, sufera de sindromul Asperger, o forma de autism. Are memorie fotografica. Intelege matematica. Intelege stiinta. Ceea ce nu poate intelege el sunt oamenii. Cand il gaseste pe Wellington, cainele vecinului sau, zacand mort pe o peluza, se decide sa porneasca in cautarea asasinului si sa scrie un roman politist despre aceasta. Un roman uimitor - haios si trist deopotriva.
×
Subiecte în articol: vargas llosa mario vargas