x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Serviciul de spionaj britanic s-a bazat pe un astrolog în lupta sa împotriva lui Hitler

Serviciul de spionaj britanic s-a bazat pe un astrolog în lupta sa împotriva lui Hitler

04 Mar 2008   •   00:00

Dorind nespus să intre în mintea imprevizibilă a lui Adolf Hitler, spionii britanici au angajat în timpul celui de-al doilea război mondial un astrolog a cărui misiune era aceea de ascrie horoscoape despre Fuhrer şi ceilalţi lideri nazişti, conform unor documente clasificate făcute recent publice.



Dorind nespus să intre în mintea imprevizibilă a lui Adolf Hitler, spionii britanici au angajat în timpul celui de-al doilea război mondial un astrolog a cărui misiune era aceea de ascrie horoscoape despre Fuhrer şi ceilalţi lideri nazişti, conform unor documente clasificate făcute recent publice. Potrivit Associated Press, MI5 avea să regrete rapid această decizie, Arhivele Naţionale Britanice dezvăluind felul în care şefii serviciului de spionaj au încercat să-l împiedice pe astrolog, pe nume Louis de Wohl, să îi facă de râs pe ofiţerii militari şi spionii de rang înalt. 'Nu mi-a plăcut niciodată Louis de Wohl. Mi se pare un şarlatan şi un impostor' - este primul rând din dosarul astrologului, notă ce pare a fi semnată de Dick White, cel care urma să devină, în anii ’50, şeful MI5. Dar părerea lui White nu l-a împiedicat pe Wohl să obţină un loc temporar în armata britanică, pe post de căpitan. El a fost trimis de premierul Winston Churchill, care nu credea în astrologie, în SUA, pentru a-i convinge pe americani că naziştii vor fi învinşi în câteva luni dacă Washingtonul se va implica în război. După ce serviciile lui Wohl n-au mai fost dorite, agenţii MI5 s-au gândit cum să scape de cel care se autointitula profetul de stat al Marii Britanii.
De Wohl, născut la Berlin în 1903, fugise în Marea Britanie în 1935 pentru a evita să fie persecutat de către nazişti, în contextul în care era evreu. Soţia sa Alexandra a fugit în Santiago, Chile, unde a susţinut că este o prinţesă din România. La Londra, Wohl şi-a asumat mai multe identităţi, prezentându-se ca fiind un nobil ungar, nepot al unui dirijor austriac, nepotul unui magnat britanic sau rudă cu primarul Londrei. El a fost angajat în MI5 după ce, în timpul unei cine luate la ambasada spaniolă, o ducesă din Spania l-a rugat să dezvăluie horoscopul lui Hitler pentru ministrul de externe britanic de la acea vreme, lordul Halifax. Predicţiile sale erau de cele mai multe ori vagi. În decembrie 1942 scria următoarele: 'Astrologii germani ar trebui să se roage ca acţiunile inamicului să nu-l forţeze pe Fuhrer să ia decizii importante în primele opt zile ale lunii iulie, întrucât acest lucru ar duce la un mare dezastru'. În SUA, misiunea sa a fost aceea de a participa la o convenţie a unor astrologi pro-germani, care urmau să prezică faptul că Hitler va câştiga războiul. Numindu-se un 'Nostradamus modern', Wohl a proclamat tocmai opusul - adică o înfrângere a naziştilor.
Până la urmă, atacul Japoniei asupra Pearl Harbor a determinat Washingtonul să intre în război, nu asigurările lui Louis de Wohl cum că preşedintele Franklin Roosevelt are un horoscop minunat. Într-un final, liderii MI5 au căutat soluţii pentru eliminarea astrologului, printre propuneri existând trimiterea sa într-un lagăr sau mutarea într-o regiune rurală, departe de Londra. Alte două opţiuni sunt încă păstrate secrete. Hotărând însă că Wohl ar putea strica reputaţia spionilor britanici, MI5 a decis să-i dea impresia că încă este util şi să-l menţină astfel fericit.

×
Subiecte în articol: magazin wohl