x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sfarsitul lumii

Sfarsitul lumii

14 Oct 2005   •   00:00
Sfarsitul lumii
STIINTA
Armageddon-ul a fost amanat inca sase ani, si "mutat" in 2035

In 2029, un asteroid ar putea distruge viata pe Pamant. Acesta era mesajul prezentat in urma cu doua luni, in numarul 81 al ghidului tv. Scriam atunci ca asteroidul "Apophis" ar putea lovi Pamantul la 13 aprilie 2029. Specialistii si-au refacut calculele si au tras concluzia ca s-ar putea sa scapam in 2029, insa numai pentru alti sase ani: in 2035 ne confruntam din nou cu un eveniment major.

RUSII. Un asteroid ar putea lovi Pamantul in 2035, cataclism ce ar duce la disparitia vietii de pe Terra, afirma cercetatorii rusi, citati de Moskovskie Novosti, stire preluata de Rompres. Multi cercetatori si experti cred ca asteroidul 2004 MN4 reprezinta un adevarat pericol pentru Pamant, deoarece ar putea lovi planeta noastra in anul 2035, a afirmat Viktor Sor, de la Institutul Practic de Astronomie al Academiei ruse de Stiinta, participant la o conferinta stiintifica dedicata asteroizilor si cometelor organizata la Sankt Petersburg. Initial, coliziunea era prevazuta pentru anul 2029, insa cele mai recente calcule arata ca in acel an, asteroidul va trece foarte aproape de Pamant. Omul de stiinta rus afirma insa ca studiile sale arata ca orbita asteroidului 2004 MN4 se va modifica si se va intoarce sapte ani mai tarziu pentru a lovi suprafata Terrei.

PERICOLE COLATERALE. Totodata, experti ai Institutului rus de Calcule Matematice au prezentat modele ale unor tsunami si alunecari de teren cu "originea in spatiu". "Un impact puternic al unui asteroid in ocean ar putea crea valuri tsunami de cateva sute de metri inaltime", in timp ce valurile "obisnuite" ale unor tsunami provocate de cutremur rar ajung la 50 de metri, precizeaza oamenii rusi de stiinta. Potrivit modelului prezentat, impactul unui asteroid cu diametrul de 500 de metri, care se apropie de Pamant cu 10-20 de kilometri pe secunda si cade in ocean, ar putea provoca un val circular de 200 de metri inaltime. De asemenea, un asteroid cu diametrul de 10 kilometri ar provoca un tsunami de patru kilometri inaltime, care va avea 400 de metri in momentul in care va lovi tarmul.

STIRI

Inca doua uragane


Expertul american in furtuni tropicale William Gray a anuntat luni ca exista o probabilitate mare sa se mai formeze doua uragane, dintre care unul foarte puternic, care sa ameninte Statele Unite ale Americii in cursul lunii octombrie. Astfel, pe termen scurt, probabilitatea ca o furtuna tropicala cu potential devastator sa loveasca zonele de coasta ale SUA in luna octombrie este de 49%, procent urias prin comparatia cu cel mediu de 29% dintre anii 1950 si 2000.

Astronaut brazilian


Rusia si-a dat acordul prealabil pentru zborul unui astronaut brazilian, a anuntat directorul adjunct al Agentiei spatiale ruse (Roskosmos), Aleksandr Medvedcikov, la incheierea unei reuniuni a comisiei interguvernamentale ruso-braziliene pentru cooperare economica si stiintifica, relateaza RIA-Novosti, consultata de Rompres. "Contractul poate fi semnat foarte curand", a adaugat el, fara a preciza insa datele zborului.

Xena si satelitul Gabrielle


Inainte de a avea o stea intre stelele de la Hollywood, Xena printesa razboinica si prietena sa, Gabrielle, au o planeta si un satelit in sistemul nostru solar! Astronomii americani sustin descoperirea unei a zecea planete in sistemul nostru solar, pe care au botezat-o Xena, dupa numele cunoscutei eroine fantasy. Aceasta nou descoperita planeta are si un micut satelit, care a fost botezat Gabrielle, dupa numele partenerei de aventuri a eroinei din serial.
×