x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Slovenia / Zeci de mii de cetăţeni ex-iugoslavi au fost declaraţi inexistenţi!

Slovenia / Zeci de mii de cetăţeni ex-iugoslavi au fost declaraţi inexistenţi!

28 Ian 2009   •   00:00

Guvernul sloven a indicat marţi că 25.671 cetăţeni proveniţi din alte republici din ex-Iugoslavia au fost radiaţi din registrele slovene de evidenţă a populaţiei, fiind privaţi astfel dintr-o trăsătură de condei de existenţă legală în 1992, după un an de la proclamarea independenţei Sloveniei, potrivit AFP.



Într-un raport precedent, autorităţile de la Ljubljana contabilizaseră circa 30.000 de persoane în această situaţie, dintre care 18.000 nu au mai putut să şi-o reglementeze, notează şi Agerpres. Ca urmare a acestor radieri, mai multe mii de sârbi şi de bosniaci veniţi să lucreze în Slovenia, pe atunci republica cea mai dezvoltată a ex-Iugoslaviei, au devenit apatrizi. Mulţi dintre ei şi-au pierdut locurile de muncă pentru că nu puteau obţine o carte de identitate, permis de lucru sau carnet de asigurare socială. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne Goran Klemencic, 17.056 dintre "şterşi" nu şi-au putut reglementa nici până în prezent situaţia şi trăiesc în Slovenia fie în calitate de cetăţeni străini cu aprobare de sejur permanent /3.630/, fie fără niciun statut /13.426/. Circa 8.000 de "şterşi" au efectuat demersuri şi au obţinut cetăţenie slovenă, a adăugat Klemencic.

Mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului reproşează Sloveniei, singura fostă republică iugoslavă care a aderat la Uniunea Europeană, că nu a reglementat această problemă. Guvernul sloven "va pregăti o lege specială pentru a rezolva problema celor care nu au nici naţionalitate slovenă şi nici aprobare pentru sejur permanent în Slovenia", a asigurat ministrul de interne Katarina Kresal, precizând totuşi că "guvernul, reglementându-le statutul, nu le va acorda nici cetăţenie, nici compensaţii". "Pentru cei care au deja naţionalitate slovenă, vom adopta decrete adiţionale pentru a reglementa situaţia lor retrospectiv", a adăugat ea. Curtea constituţională slovenă a declarat în 1999 că aceste radieri sunt ilegale şi a estimat că autorităţile trebuie să-i repună pe "şterşi" în drepturile lor.

×
Subiecte în articol: lumea