Producţia britanică "Soft", in regia lui Simon Ellis, a fost premiată sămbătă seară cu marele trofeu DaKINO, care a fost inmănat ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, intrucăt regizorul filmului nu a fost prezent.
Producţia britanică "Soft", in regia lui Simon Ellis, a fost premiată sămbătă seară cu marele trofeu DaKINO, care a fost inmănat ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, intrucăt regizorul filmului nu a fost prezent. Scurtmetrajul britanic "Soft", in regia lui Simon Ellis, prezintă povestea unui tată şi a fiului său, care sunt terorizaţi de o bandă de tineri huligani. "După mine, avem o perioadă bună pentru film şi in Romănia, şi in Marea Britanie", a declarat ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, la primirea distincţiei.
DOCUMENTAR. La secţiunea Documentar, "Zone of initial dilution", in regia lui Antoine Boutet, din Franţa, a fost desemnat cel mai bun film al Festivalului DaKINO. Producţia israeliană "A quiet street", in regia lui Benjamin Freidengerg, a căştigat premiul pentru "Cea mai bună imagine intr-un film documentar". Pentru că regizorul nu a fost prezent la eveniment, pe scenă a urcat ambasadorul Israelului la Bucureşti, Oren David, pentru a ridica premiul. La categoria "Cea mai bună regie intr-un film documentar", căştigătoarea a fost regizoarea romăncă Corina Radu, pentru producţia "Bar de zi şi alte povestiri". "Cred că acest premiu dovedeşte că realitatea nu poate fi transpusă nemediat in film", a declarat Corina Radu, la primirea premiului. De asemenea, au primit menţiuni speciale producţiile: "Bardo", in regia lui Gabriel Marino, din Mexic, "Love and words", in regia lui Sylvie Ballyot, din Franţa, "Un dimanche a Pripiat", regizat de Blandine Huk şi Frederic Cousseau, din Franţa şi "Keidas", in regia lui Pv Lehtinen, din Finlanda.
Â
FICŢIUNE. La secţiunea Ficţiune, menţiuni speciale au primit scurtmetrajele: "Valuri", regizat de Adrian Sitaru, din Romănia, "Afterimage", a lui Cătălin Leescu, din Romănia, "Tolya", regizat de Rodeon Brodsky, din Israel, şi "Hase & Gluck", regizat de Ikiru, din Germania.
Romănii Marian Crişan şi Gabriel Andronache au primit premiul pentru "Cel mai bun scenariu" cu producţia "Amatorul". La categoria "Cea mai bună imagine", căştigătoare a fost desemnată producţia belgiană "Aie", in regia lui Virginie Gourmel.
"Felix", in regia lui Andreas Utta, din Germania, a primit premiul pentru "Cea mai bună regie". "Cea mai bună animaţie" a fost desemnată producţia belgiană "Une giraffe sous la pluie", in regia lui Pascal Hecquet. Cea de-a şaptesprezecea ediţie a Festivalului de film DaKINO a beneficiat şi de un nou trofeu, realizat de artistul Alexandru Ghilduş, care este o reinterpretare a vechiului trofeu, ce infăţişa o maşină de tocat pelicula. Gala Premiilor DaKINO a fost deschisă printr-un moment artistic, susţinut de căntăreaţa Loredana Groza, care a interpretat melodii celebre de film, precum "Je ne regrette rien" a lui Edith Piaf sau "We are the champions" a formaţiei Queen.
BILANŢ. In total, in cele cinci zile de festival (20-24 noiembrie) au fost prezentate peste 93 de filme la Complexul Auditorium al Muzeului Naţional de Artă a Romăniei.
La Gala de deschidere au rulat, in afara competiţiei, filmele "Beowulf", de Robert Zemeckis, şi "Asasinarea lui Jesse James de către laşul Robert Ford", regizat de Andrew Dominik, in timp ce gala de decernare a premiilor a fost urmată de proiecţia filmului "Atonement", de Joe Wright, cu Kiera Knightley, James McAvoy şi Vanessa Redgrave. In competiţia Festivalului Internaţional DaKINO au intrat filme străine din 23 de ţări.