Europa, care se confruntă cu cea mai gravă recesiune economică de la cel de-al doilea război mondial, se apropie din nou de spectrul şomajului în masă, de care credea că scăpase, în contextul unei precarităţi deja crescânde pe piaţa muncii, scrie într-un comentariu difuzat din Bruxelles, AFP.
Rata şomajului în ''zona euro'' a crescut la 7,8 % în noiembrie 2008, acest raport fiind cel mai mare de aproape doi ani. În urmă cu un an, ea era de 7,2 %, adică la cel mai scăzut nivel de la crearea ''zonei euro'' în 1999. Dar, din toamnă, rata şomajului a crescut treptat, indică Agerpres. ''Recesiunea este severă şi va avea un impact asupra pieţei muncii în toată Europa. Nici o ţară nu va scăpa'', a subliniat Fabian Zuleeg, analist de la Centrul de politică europeană.
Potrivit previziunilor Comisiei Europene, recesiunea va fi însoţită de o creştere a ratei şomajului cu aproape trei puncte în ''zona euro'' între 2008 şi 2010. Ea va depăşi anul viitor 10 la sută, pentru prima dată în ultimii zece ani. Unele ţări sunt deja puternic afectate, cum este Spania, unde creşterea economică s-a sprijinit mai mult pe contracte precare în construcţii sau servicii, sectoare lovite din plin de criză. Rata şomajului în Spania, cea mai mare din Uniunea Europeană, a crescut deja cu aproape cinci puncte de la sfârşitul anului 2007, ajungând la 13,4 la sută. Ea va ajunge la 18,7 la sută anul viitor, potrivit Comisiei Europene. Republica Irlanda, care porneşte de la un nivel mai scăzut al ratei şomajului, se va confrunta şi ea cu o explozie a numărului celor rămaşi fără un loc de muncă. În Regatul Unit, şomajul a atins deja, în perioada septembrie-noiembrie 2008, cel mai înalt nivel din 1999. Franţa şi Germania, unde piaţa muncii este considerată mai puţin flexibilă, încep şi ele, dar mai lent, să fie afectate de criză. Rata şomajului ar urma să crească cu aproape trei puncte în Franţa între 2008 şi 2010, ajungând la 10,6 la sută, şi cu un punct în Germania, ridicându-se la 8,1 la sută, potrivit Bruxellesului. ''Pentru unele ţări, unde şomajul a înregistrat o scădere din 1993 sau 1997, există riscul revenirii la situaţia din anii '80 şi '90, când Europa, după treizeci de ani glorioşi /1945-1974, perioadă de creştere economică puternică/, s-a confruntat frontal cu problema şomajului, estimează Andrew Watt, economist de la Centrul de cercetări al Confederaţiei europene a sindicatelor.
Printre sectoarele care ar urma să fie cele mai afectate figurează cel al automobilelor şi cel financiar, unde a început deja declinul, o evoluţie ce riscă să alimenteze frustrările şi tensiunile sociale, odată cu dereglările progresive de pe piaţa muncii din numeroase ţări europene de peste 20 de ani şi în timp ce locurile de muncă precare se înmulţesc. ''Tendinţele spre o mai mare insecuritate pe piaţa muncii vor continua să se accelereze'', estimează Fabien Zuleeg, în opinia căruia se aşteaptă o creştere a locurilor de muncă cu contracte pe o perioadă limitată şi a celor cu timp de lucrul parţial. Unele ţări, precum Bulgaria sau Grecia, s-au confruntat deja cu mişcări de protest legate în parte de agravarea situaţiei de pe piaţa muncii. Aceste subiecte ''ar putea justifica convocarea unui summit european special'', estimează un diplomat european de la Bruxelles. ''Dacă situaţia rămâne aşa cum este, atunci ea va fi în mod inevitabil o temă centrală'' a viitoarei reuniuni a liderilor UE în martie, potrivit declaraţiilor lui Zuleeg. Pentru unii economişti, este nevoie de un răspuns politic puternic pentru a evita intrarea într-o nouă spirală a şomajului de lungă durată. ''Este important ca responsabilii politici să dea un semnal clar '', consideră Andrew Watt, adăugând: ''Nu este momentul de a face economii în materie de politică a locurilor de muncă''. "Miza este acum de a găsi o modalitate inteligentă de a gestiona această fază de tranziţie, îndeosebi consolidând sistemele de funcţionare profesională'', estimează Jean-François Jamet, economist de la Fundaţia Robert Schuman.
Citește pe Antena3.ro