x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Spania / Miliarde de euro pentru evitarea unei crize imobiliare

Spania / Miliarde de euro pentru evitarea unei crize imobiliare

de Ovidiu Ciutescu    |    14 Apr 2008   •   00:00
Spania / Miliarde de euro pentru evitarea unei crize imobiliare
Spania va cheltui zece miliarde euro pe an pe un pachet de stimuli fiscali menit a elimina o parte din efectele unei posibile crize imobiliare, a declarat ministrul spaniol al economiei, Pedro Solbes, citat de presa spaniolă.

PROIECT. Din cele zece miliarde euro, şase miliarde vor fi destinate plăţii unei sume de 400 euro pe persoană pentru fiecare contribuabil, obţinută după aplicarea unor scutiri fiscale, sumele urmînd a fi distribuite de guvern începînd cu luna iulie, a declarat ministrul spaniol. Printre altele, restul pînă la 10 miliarde euro va fi cheltuit pe susţinerea firmelor de dimensiuni medii şi mici şi oferirii de garanţii băncilor ce oferă credite celor care achiziţionează imobile subvenţionate. "Vom oferi cetăţenilor spanioli o sumă de aproximativ zece miliarde euro", a declarat Solbes pentru jurnaliştii prezenţi la reuniunea de primăvară a Fondului Monetar Internaţional (FMI) de la Washington, adăugînd că planul va fi prezentat vineri guvernului spaniol. Solbes nu a precizat pentru cît timp este planificată acordarea acestui pachet de stimuli, însă economiştii preconizează o scădere a ritmului de creştere economică pentru cel puţin următorii doi ani. Primul ministru spaniol a promis săptămîna trecută plata mai rapidă a sumelor obţinute prin scutiri fiscale, oferind astfel de măsuri şi pentru firmele de construcţii care se angajează să refacă centrele oraşelor spaniole.

PREŢURI UMFLATE. Criza globală a creditelor a pus capăt cu rapiditate deceniului de creştere economică a Spaniei, susţinută prin sectorul imobiliar, adevărat motor al economiei spaniole. Principala organizaţiei a oamenilor de afaceri din Spania a estimat că şomajul va creşte cu aproximativ 800.000 de persoane în următorii doi ani, ridicînd totalul şomerilor la circa trei milioane persoane. Solbes a precizat că în ciuda faptului că există o anumită "ajustare" a preţurilor la locuinţe, nu poate fi vorba despre o scădere considerabilă a preţurilor la casele noi. Preţurile la locuinţe s-au triplat în ultimii 10 ani în Spania, pînă la un nivel considerat de FMI a fi cu 20% peste valoarea reală. Banca centrală a Spaniei a estimat că ritmul de creştere economică se va tempera la 2,4% în 2008, faţă de nivelul de 3,8% înregistrat în 2007, în ciuda sporirii cheltuielilor guvernamentale, care este aşteptată a elimina surplusul bugetar pînă în 2009. FMI a estimat că economia Spaniei va creşte cu doar 1,8% în 2008.

×
Subiecte în articol: magazin miliarde