x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Spania va garanta anul viitor datoriile băncilor cu până la 100 de miliarde de euro

Spania va garanta anul viitor datoriile băncilor cu până la 100 de miliarde de euro

28 Oct 2008   •   00:00

Guvernul spaniol va garanta în 2009 datoriile băncilor locale cu până la 100 de miliarde de euro, nivel similar cu cel aferent anului în curs, pentru a sprijini sistemul bancar în faţa crizei financiare, a declarat ministrul Economiei, David Vegara.



Oficialul a precizat că măsurile aprobate de executiv nu reprezintă un plan de salvare a sistemului bancar, acesta fiind sănătos, şi nu vor afecta contribuabilii.

Spania a creat în acest an un fond de 30 de miliarde de euro, cu posibilitatea extinderii acestuia la 50 de miliarde de euro, destinat cumpărării de active bancare şi majorării plafonului de garantare a depozitelor de la 20.000 de euro la 100.000 de euro.

"Cumpărarea de active şi garanţiile sunt măsuri complementare luate cu scopul de a reduce intensitatea sentimentului de nesiguranţă în rândul agenţiilor de credit", a spus Vegara.

Executivul spaniol a anunţat, luni, că va investi 10 miliarde de euro în active şi titluri de valoare bazate pe ipoteci în noiembrie şi decembrie, ca un prim pas în aplicarea planului de susţinere a sistemului financiar local.

Băncile spaniole au fost foarte puţin afectate de criza internaţională, expunerea lor la creditele toxice din SUA fiind limitată prin legislaţie, însă afacerile în acest sector sunt în declin din cauza problemelor economice şi a şomajului.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea