x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Specii ameninţate cu dispariţia - Ursul polar inca in aşteptare

Specii ameninţate cu dispariţia - Ursul polar inca in aşteptare

de Jurnalul National    |    08 Ian 2008   •   00:00
Specii ameninţate cu dispariţia - Ursul polar inca in  aşteptare

Autorităţile americane au anunţat că vor avea nevoie de mai multe săptămăni pentru a decide dacă urşii polari trebuie incluşi pe lista speciilor pe cale de dispariţie din cauza ameninţării pentru habitatul lor reprezentate de procesul incălzirii globale, informează Associated Press.

Autorităţile americane au anunţat că vor avea nevoie de mai multe săptămăni pentru a decide dacă urşii polari trebuie incluşi pe lista speciilor pe cale de dispariţie din cauza ameninţării pentru habitatul lor reprezentate de procesul incălzirii globale, informează Associated Press.

Termenul limită pentru luarea deciziei cu privire la includerea urşilor polari pe lista animalelor protejate de guvernul american prin legea Endangered Species Act, urma să expire miercuri, insă Departamentul american pentru Peşte şi Viaţă Sălbatică a anunţat că decizia va fi luată in cursul lunii următoare. In cazul in care urşii polari vor fi trecuţi pe lista speciilor ameninţate cu dispariţia, s-ar inregistra o premieră pentru că pănă in prezent autorităţile americane nu au luat niciodată o astfel de decizie motivată de factori de climă. Organizaţiile ecologiste şi de mediu care au inaintat petiţia prin care se solicita protejarea urşilor polari au anunţat că se vor adresa instanţei pentru a se asigura că această decizie va fi luată in cel mai scurt timp.

Trecerea urşilor polari pe lista animalelor ameninţate cu dispariţia contravine intereselor unor mari companii care exploatează zăcăminte de petrol şi gaze naturale in regiuni din Alaska in care trăiesc aceste animale, aceste companii urmănd să-şi oprească exploatările. In luna septembrie U.S. Geological Survey a dat publicităţii un raport in care se preciza că două treimi din populaţia globală de urşi polari, inclusiv intreaga populaţie din Alaska, va dispărea pănă in 2050 din cauza topirii banchizelor polare pe care aceştia trăiesc şi vănează.

Pui de urs polar măncat de propria mamă

Un pui de urs polar in vărstă de cinci săptămăni de la o grădină zoologică din Germania a fost măncat de mama lui, informează Reuters. Femelele Vera şi Wilma au născut fiecare căte un pui, in luna decembrie, insă grădina zoologică a interzis orice contact al acestora cu oamenii, iar urşii au stat liniştiţi intr-o peşteră de la zoo. Ingrijitorii au auzit insă la un moment dat văicăreli din partea Wilmei şi au mers să cerceteze zona. Aşa au descoperit că puiul Verei dispăruse. "Am ajuns la concluzia că şi-a măncat propriul pui", a declarat ajutorul managerului grădinii zoologice, Helmut Maegdefrau. In prezent, conducerea grădinii zoo este foarte criticată de presa germană şi de public pentru că nu a intervenit.
Problema controversată a salvării puilor de urs respinşi de mame aminteşte de povestea ursului Knut, de la grădina zoologică din Berlin. In urmă cu un an, Knut a atras simpatia publicului, după ce a fost neglijat de către mama sa, Tosca. Din acel moment, puiul a devenit primul urs polar celebru care are propriul CD şi propria carte, precum şi o ofertă de la Hollywood pentru un film bazat pe viaţa sa.
Â

×
Subiecte în articol: magazin