x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sport - Insurance Snooker International Masters

Sport - Insurance Snooker International Masters

de Adrian Vaduva    |    05 Ian 2007   •   00:00
Sport  -  Insurance Snooker International Masters

Snooker-ul este unul dintre cele mai spectaculoase sporturi

Snooker-ul este unul dintre cele mai spectaculoase sporturi

Daca jocul de biliard are o existenta indelungata, datand inca din secolul al XV-lea, snooker-ul este o aparitie relativ recenta. Legenda spune ca in 1875, la popota ofiterilor britanici aflati la Jabalpour, in India, un anume colonel, Neville Chamberlain, a avut ideea de a adauga pe masa de joc bile colorate, la cea neagra. Din acel moment, celor 15 bile rosii si celei negre i s-au alaturat bilele galbena verde si roz. Peste alti cativa ani au aparut si bilele albastra si maro. Denumirea de snooker este imprumutata din jargonul militar si insemna soldatul abia incorporat". Astfel, in timpul unui joc, un asemenea soldat a ratat o lovitura, fiind imediat gratulat cu termenul de "snooker". Primul campionat mondial profesionist, organizat in 1927, a fost castigat de Joe Davis, intrand astfel si in posesia premiului cel mare, in valoare de 6 lire si 10 silingi. Davis a castigat toate editiile Campionatului Mondial, pana in anul 1946, cand s-a retras din activitate. Trofeul pe care l-a donat in acea perioada este acordat si in prezent campionului mondial. De atunci, alti doi jucatori cu numele de Davis au dominat sportul cu tac si bile: Fred, fratele mai mic al lui Joe, si Steve, fara nici o legatura de rudenie cu primii doi. Steve Davis are in palmares sase titluri si a fost atat de mediatizat, incat la jumatatea deceniului al noualea aparea la televiziunea britanica mai des decat premierul.

Primul Masters din 1975 a adunat primii zece jucatori din topul mondial la West Centre Hotel din Londra. John Spencer castiga atunci titlul invingandu-l pe Ray Reardon. Din 1979, turneul s-a mutat in Wembley Conference Centre, unde cele 2.500 de locuri sunt mult prea putine pentru toti cei care doresc sa vada turneul.

CEI MAI BUNI. Concurentii ale caror nume se regasesc in top 16 din clasamentul mondial plus trei wild card-uri. Cei care au confirmat deja participarea la Insurance Snooker International Masters sunt: Stephen Hendry MBE (Scotia), Ken Doherty (Irlanda), Ronnie O’Sullivan (Anglia), John Higgins (Scotia, campion en titre), Shaun Murphy (Anglia), Graeme Dott (Scotia), Peter Ebdon (Anglia), Mark Williams MBE (Tara Galilor), Stephen Maguire (Scotia), Stephen Lee (Anglia), Steve Davis OBE (Anglia), Barry Hawkins (Anglia), Neil Robertson (Australia), Matthew Stevens (Tara Galilor), Ali Carter (Anglia) si Anthony Hamilton (Anglia).

Cele trei wild card-uri sunt pentru Stuart Bingham (Anglia), Ding Junhui (China) si Jimmy White MBE (Anglia). Competitia se va desfasura intre 14 si 21 ianuarie in Wembley Arena, putand fi urmarit in direct la Eurosport.

Sport la tv
SAMBATA
  • Schi Fond: Cupa Mondiala Val di Fiemme in Italia 12:30, Eurosport
  • Handbal masculin, Turneu calificare CE 2008: Romania - Bulgaria
    13:00, TV Sport
  • Tenis, Cupa Hopman - Finala
    15:00, TV Sport
  • Fotbal, Cupa Angliei: Nottingham Forest - Charlton Athletic
    17:00, TV Sport
  • Fotbal, Cupa Angliei: Liverpool - Arsenal
    19:15, TV Sport
  • Sarituri cu Schiurile: Cupa Mondiala Bischofshofen in Austria
    20:00, Eurosport
  • DUMINICA
  • Schi Alpin: Cupa Mondiala Maribor in Slovenia
    13:30, Eurosport
  • Biatlon: Cupa Mondiala Oberhof in Germania
    15:15, Eurosport
  • Fotbal, Cupa Angliei: Manchester United - Aston Villa
    16:00, TV Sport
  • Sarituri cu Schiurile: Cupa Mondiala Bischofshofen in Austria
    20:00, Eurosport
  • Box Profesionist: James Toney vs. Samuel Peter
    22:00, TV Sport
  • ×
    Subiecte în articol: sport cupa cupa mondială anglia