x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Stadionul Naţional trecut prin buzunarul contribuabilului = 136 milioane de euro

Stadionul Naţional trecut prin buzunarul contribuabilului = 136 milioane de euro

de Ovidiu Ciutescu    |    28 Ian 2008   •   00:00
Stadionul Naţional trecut prin buzunarul contribuabilului = 136 milioane de euro

14:53 • Costurile totale ale construcţiei noului stadion Naţional se ridică la 136 de milioane de euro, fără TVA, din care stadionul va costa 120 de milioane de euro, iar 16 milioane de euro va fi preţul acoperişului retractabil, a declarat luni, directorul firmei constructoare, Ştefan Monuş.


Costurile totale ale construcţiei noului stadion Naţional se ridică la 136 de milioane de euro, fără TVA, din care stadionul va costa 120 de milioane de euro, iar 16 milioane de euro va fi preţul acoperişului retractabil, a declarat luni, directorul firmei constructoare, Ştefan Monuş.

PROIECT. "În partea de vest a stadionului va fi construită pe şase niveluri, iar restul construcţiei, pe trei niveluri. Faza proiectului este într-un stadiu avansat. Costul construcţiei se ridică la 120 milioane de euro net, fără TVA. Capacitatea stadionului va fi de 55.000 de locuri, toate acoperite, iar suprafaţa desfăşurată în construcţie este 108.000 metri pătraţi. Arena va fi dotată cu 40 de loje. Construcţia va fi finalizată în mai 2010", a declarat Monuş. Reprezentantul firmei Max Boegl a făcut referiri şi la prelata cu care va fi acoperit stadionul, menţionând că beneficiarul construcţiei, Primăria Bucureşti, încă nu şi-a dat avizul pentru această dotare: "Acoperişul va fi constituit dintr-o prelată după modelul celei de la Frankfurt. Costă 16 milioane net. Cu acest acoperiş retractabil, arena poate găzdui 15-20 evenimente pe an, nu neapărat sportive. Termenul de garanţie pentru prelată e de 15-20 de ani. Momentan, pe şantier sunt 25-30 de muncitori, dar în perioada de vârf numărul lor va creşte până la 250 sau chiar 300".

SCUMP, DAR FACE. Directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, a spus că nu se teme că firma care se ocupă de construcţia stadionului va avea probleme cu respectarea termenului de finalizare: "Cum în România se ştie că, de regulă, sunt probleme cu respectarea termenului de construcţie, sunt convins că firmele care vor face acest stadion îşi vor respecta pe deplin promisiunea. Numele stadionului nu a fost încă ales. Sunt sigur că Primăria va găsi o soluţie pentru că ea trebuie să decidă. Noi am depus candidatura pentru organizarea finalei Cupei UEFA din 2011 şi sunt convins că stadionul va fi gata pentru acest eveniment. Am văzut că şi la Braşov, ca şi la Cluj, există proiecte pentru construirea unor stadioane noi şi sper ca în România să existe cât mai multe stadioane de nivel european". Oficialul FRF a precizat că noul stadion va face parte din categoria Elite, conform criteriilor UEFA de clasificare a stadioanelor: "Va fi schimbat în totalitate gazonul, cel nou va fi dotat cu încălzire subterană. Gazonul actual poate fi cedat altui club, dar nu e nicio ofertă. Conform standardelor UEFA, stadionul va fi inclus în categoria Elite. Se vor mai face studii pentru acustică şi studii geotehnice". Lupescu a încheiat spunând că regretă faptul că stadionul nu a fost construit mai devreme: "Am un sentiment de nostalgie, dar mă bucur. Este nevoie pentru fotbalul românesc să intrăm şi la nivel de stadioane în lumea europeană, pentru că la nivel de cluburi şi la nivel de naţională am intrat. Trebuia să ne trezim mai devreme, acum 10-15 ani. Cred că avem şanse reale la organizarea Cupei UEFA din 2011. Dacă aveam stadionul gata, era posibil să o orgănizăm pe cea din 2009. La nivel de cluburi e mai greu să se construiască o astfel de arenă. Nu cred ca e necesar să aibă o capacitate la fel de mare, un maxim de 20-25.000 de locuri cred că e suficient".

×
Subiecte în articol: magazin milioane stadionul