x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Statuie de pe insula Paştelui, vandalizată de un turist finlandez

Statuie de pe insula Paştelui, vandalizată de un turist finlandez

de Jurnalul National    |    26 Mar 2008   •   00:00

Un turist finlandez, care a 'vandalizat' o statuie din insula Paştelui, un moai, a fost arestat şi riscă o amendă de 18.600 de dolari (11.890 de euro), au anunţat autorităţile chiliene

Un turist finlandez, care a 'vandalizat' o statuie din insula Paştelui, un moai, a fost arestat şi riscă o amendă de 18.600 de dolari (11.890 de euro), au anunţat autorităţile chiliene, relatează Rompres. Turistul Marko Kulju, 26 de ani, care a fost denunţat de o localnică de pe această insulă din Pacific, 'cea mai izolată din lume', sub suveranitate chiliană, a recunoscut că a spart una dintre urechile unui moai pentru a lua bucăţi acasă. în apărarea lui, potrivit poliţiei, tânărul a afirmat că 'statuia i se părea impunătoare şi de aceea voia să ia cu el un suvenir în Finlanda'. Moai, aceste sculpturi antropomorfe în piatră vulcanică sunt considerate divinităţi de Rapa Nui, locuitorii de origine polineziană ai acestei insule situată la circa 3.500 de kilometri de coasta chiliană.


Insula Paştelui este un monument naţional şi figurează în Patrimoniul umanităţii al UNESCO. Ea adăposteşte peste 550 de Moai, caracterizaţi prin capetele lor enorme şi urechi mari. Sculptate în urmă cu peste 4 secole, ele măsoară între 1 şi  20 de metri înălţime şi sunt dispuse în marea majoritate de-a lungul coastei.

×
Subiecte în articol: magazin