x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Stiinta/ Mistere - A manca obiecte

Stiinta/ Mistere - A manca obiecte

de Radu Popa    |    10 Noi 2006   •   00:00
Stiinta/ Mistere -  A manca obiecte

Un englez a murit dupa ce a inghitit un surub, o penita, monede si un magnet

Un englez a murit dupa ce a inghitit un surub, o penita, monede si un magnet

Dewi Evans, 61 de ani, pacient al Spitalului de Psihiatrie Pontyclun, suferea de "Pica", o maladie rara ce-l determina pe bolnav sa manance obiecte nealimentare. El suferise anterior doua interventii chirurgicale, dar ultima tentativa a medicilor de a scoate din intestinele sale un surub, o penita, un magnet si cateva monede a esuat. Directorul executiv a explicat necesitatea ridicarii unui gard suplimentar in jurul cladirii pentru a-l impiedica pe Evans sa plece dupa "mancare" si atentia speciala de care se bucura el din partea personalului medical, pentru a nu ingurgita diverse obiecte nealimentare si a nu bea continutul unor sticle cu detergenti lichizi.

SIMPTOME. Printre manifestarile caracteristice Sindromului Pica se numara nevoia constanta de a manca pamant, carbune, rugina, creta sau hartie. Au existat insa si bolnavi care au avut si alte "preferinte", de la excremente de animale pana la bucati de metal. Potrivit psihiatrilor, Pica apare la persoane cu o dezvoltare psihica redusa. Maladia poate afecta copiii si persoanele cu mari dificultati de invatare. Circa 1% dintre cei cu probleme la invatatura sufera de forme severe de Pica. Desi afectiunea este foarte rara, se poate solda cu urmari foarte grave, putand provoca tulburari digestive, infectii cu viermi sau dentare. Un studiu recent a relevat ca 25% dintre bolnavii cu tulburari psihice sufera de Pica, maladia afectandu-i in proportie de 60% pe autisti. Exista doua forme de Pica. Una in care o persoana mananca o hrana comestibila, dar nepreparata: boabe de cafea, coji de cartofi etc. Si o alta, cand individul mananca orice altceva in afara de alimente.

Pica poate sa apara la copiii mici. Se pare ca 20% dintre copii sufera de Pica, intr-o anumita etapa a vietii. Multi o depasesc, dar la cei afectati este asociata cu autismul si dificultatea de a invata sau cu leziuni cerebrale grave.

NEWS
EXPRESIA FETEI, MOSTENITA. Potrivit savantilor, expresia fetei unei persoane, cand incearca sentimente de fericire, tristete sau manie, poate fi mostenita de la o generatie la alta. O echipa de cercetatori israelieni a descoperit asemanari uluitoare intre membrii aceleiasi familii. Cea mai puternica asemanare a fost remarcata in cazul emotiilor negative. Savantii au elaborat o teorie conform careia expresiile fetei pot fi ereditare, ceea ce pare sa confirme o ipoteza lansata in 1872 de Charles Darwin.

CIMPANZEI "UMANIZATI". Experimente recente au demonstrat ca asemanarile dintre oameni si cimpanzei sunt mult mai mari decat se credea pana acum. Cercetatorii cred ca cimpanzeii adulti au mai multe trasaturi comune cu o persoana adulta decat un nou-nascut. Teoriile specialistilor evolueaza simultan in doua directii. Ei efectueaza experiente ce demonstreaza ca cimpanzeii sunt mai "umani" decat se credea pana acum. Dar sunt constienti ca niciodata cimpanzeii nu vor avea un comportament identic semenilor nostri. (R.P.)
×
Subiecte în articol: pica