x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Stiinta- Mistere : Dragostea "orbeste"

Stiinta- Mistere : Dragostea "orbeste"

de Radu Popa    |    02 Feb 2007   •   00:00
Stiinta- Mistere  : Dragostea "orbeste"

Sentimentele resimtite fata de o anumita persoana pot "ascunde" caracterul acesteia

Sentimentele resimtite fata de o anumita persoana pot "ascunde" caracterul acesteia

Un studiu efectuat de specialistii britanici asupra tinerelor mame a relevat ca dragostea fata de partener si cea fata de odrasla activeaza regiuni cerebrale cu functiuni asemanatoare. Fenomenul determina o reducere a activitatii neuronale legate de analiza comportamentului social al altor indivizi si de emotiile negative. Rezultatele cercetarilor indica faptul ca, odata ce o persoana devine apropiata de o alta, necesitatea de a analiza caracterul si personalitatea acesteia se diminueaza, ilustrand faptul ca "dragostea orbeste" la propriu. In cadrul experimentului, creierul a 20 de mame tinere a fost scanat in timp ce le erau prezentate fotografii cu proprii copii, cu alti copii cunoscuti si cu prieteni adulti, pentru a controla sentimentele de familiaritate si afectiune. Ulterior, specialistii au identificat regiunile cerebrale implicate in dra-gostea fata de un partener. Asemanarile dintre rezultatele celor doua experimente sunt uluitoare. Modificarile observate la nivelul unor regiuni cerebrale se "confunda" in cazul celor doua studii.

IGNORAREA. Cercetarile au relevat faptul ca ambele feluri de dragoste activeaza regiuni cerebrale specifice, reducand activitatea zonelor implicate in rationamente negative. Atat dragostea fata de un partener, cat si cea fata de propria odrasla, sunt legate de mecanismul perpetuarii speciilor si au o importanta cruciala in procesul evolutiv. Cercetarile permit specialistilor sa concluzioneze ca atasamentul, in cazul oamenilor, declanseaza un mecanism ce "ignora" unele dereglari fiziologice prin dezactivarea retelelor neuronale utilizate in analiza comportamentului social si a emotiilor negative. Fenomenul respectiv ii determina pe oameni sa ofere "recompense", de felul dragostei si bucuriei.

NEWS
AFP PHOTO/ROMPRES
DRAGOSTE IN ULTRAVIOLET. Desi oamenii nu pot vedea radiatiile ultraviolete, paianjenii o pot face si fenomenul reprezinta "secretul" imperecherii lor. Atat femelele, cat si masculii din specia Cosmophasis Umbratica, numiti si "paianjenii saltareti", prezinta pe cap si picioare cateva regiuni ce emit radiatii ultraviolete. Reprezentantii mai multor specii de animale poseda vedere in ultraviolet, folosind-o pentru orientare si alegerea partenerilor. "Paianjenii saltareti" au o vedere buna, multi fiind viu colorati, iar masculii sunt mai "patati" decat femelele.

MARCUS BRANDT/AFP PHOTO/MEDIAFAX

RINOCER "IN VITRO". Lulu si Easy boy pareau mai degraba "amici" decat indragostiti, chiar daca sunt… rinoceri. Astfel incat specialistii Gradinii Zoologice din Budapesta au apelat la inseminarea artificiala pentru ca femela sa ramana gestanta si, 16 luni mai tarziu, sa nasca primul rinocer conceput prin metoda amintita. Femela, Lulu, nu a putut naste pe cale naturala, nici chiar dupa "intalnirea" cu un mascul numit "Easy Boy". Un grup de veterinari din Germania, Austria si Ungaria au apelat la metoda amintita, femela ramanand insarcinata in anul 2005. Potrivit specialistilor, a fost necesara inseminarea artificiala deoarece cei doi rinoceri nu manifestau nici un fel de atractie sexuala, ci mai degraba o relatie de "prietenie". (R.P.)
×