x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Stiinta- Mistere: Rasul e molipsitor!

Stiinta- Mistere: Rasul e molipsitor!

de Radu Popa    |    22 Dec 2006   •   00:00

Capacitatea oamenilor de a rade poate fi… contagioasa


Capacitatea oamenilor de a rade poate fi… contagioasa

Cand un om vede alti doi indivizi razand de o anecdota, desi nu o aude, sansele ca primul sa zambeasca oricum sunt foarte mari. Potrivit unui recent studiu, rasul se poate dovedi molipsitor, la modul propriu. Creierul uman raspunde la sunetele rasului si comanda muschilor gurii sa zambeasca. Savantii au stabilit ca atunci cand un individ vorbeste si un altul il asculta ultimul este tentat sa il imite, folosind aceleasi cuvinte si imitandu-i gesturile. Specialistii sunt de parere ca un fenomen asemanator se produce, cel putin la nivel cerebral, si in cazul in care "persoana-tinta" rade. Cercetatorii au folosit un grup de voluntari pentru a masura, cu ajutorul unui scanner, raspunsurile cerebrale ale acestora la reactiile interlocutorilor. Unele sunete, precum rasul sau tipetele triumfatoare, declansau reactii pozitive, iar altele, ca urletele sau plansul, dadeau nastere unor reactii negative. Toate sunetele declanseaza reactii de raspuns in zona corticala premotorie a creierului, comandand muschilor fetei sa se miste corespunzator sunetelor percepute. Raspunsurile sunt mai intense pentru sunetele pozitive, sugerand ca acestea sunt mai "contagioase" decat cele negative, ceea ce ar explica motivul pentru care unele persoane zambesc involuntar cand aud alte persoane razand.

REACTII. Echipa de cercetatori a analizat, totodata, miscarile muschilor faciali, descoperind ca oamenii sunt tentati sa zambeasca cand aud alti semeni razand, dar nu schiteaza nici un gest cand aud tipete sau urlete. Oamenii de stiinta atribuie reactiile respective tendintei de a evita emotiile negative si sunetele. Contagiozitatea emotiilor pozitive pare a reprezenta un factor social important. Savantii sunt de parere ca stramosii oamenilor ar fi putut invata sa rada in grup inainte de a invata sa comunice intre ei. Rasul ar putea constitui, astfel, un important precursor al limbajului.

NEWS
ZODII SI ACCIDENTE. Potrivit unor cercetari recente, indiferent de abilitatile unor persoane de a conduce un vehicul, semnul zodiacal poate influenta in mod decisiv riscul de a comite un accident. Un studiu intreprins pe un esantion de 100.000 de americani, timp de sase ani, a relevat faptul ca nativii din Balanta sunt cei mai predispusi la accidente, urmati de cei din zodia Pestilor. La polul opus se situeaza persoanele nascute in Gemeni si in Leu, care risca foarte putin sa devina victimele unor accidente.

SUCCESUL EREDITAR. Un studiu recent releva faptul ca succesul in afaceri poate fi mostenit, partial, pe cale genetica. Teoria se bazeaza pe doua descoperiri, potrivit carora capacitatea de a risca si cea de a crede in oameni sunt mostenite. Ambele calitati joaca un rol important in afaceri si in alte domenii de activitate, care, de asemenea, par a avea un caracter ereditar, trasmitandu-se de la o generatie la alta. Studiul a fost intreprins de specialistii de la Institutul pentru Studierea Muncii si de la Universitatea din Bonn, pe un esantion de 3.600 de cetateni adulti germani si copiii acestora. Varsta medie a tinerilor a fost de 25 de ani si circa 40% dintre acestia nu mai locuiesc cu parintii. (R.P.)
×