x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Stolojan susţine revenirea Monei Muscă în viaţa politică

Stolojan susţine revenirea Monei Muscă în viaţa politică

de Ovidiu Ciutescu    |    18 Mar 2008   •   00:00
Stolojan susţine revenirea Monei Muscă în viaţa politică
Prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan, a declarat, marţi, că va susţine cu convingere revenirea Monei Muscă în viaţa politică, în cazul în care aceasta va decide să candideze la alegerile parlamentare, în baza legii votului uninominal.

DORITĂ. Liderul democrat-liberal a completat că nu a avut loc o discuţie în cadrul formaţiunii politice pentru că Mona Muscă nu s-a exprimat încă dacă doreşte sau nu un nou mandat de deputat: "Dacă va dori să o sprijinim, vom avea o discuţie în cadrul PD-L. Eu personal o voi susţine cu multă convingere. Ar fi păcat să stea în afara scenei politice”. Mona Muscă a refuzat să comenteze informaţiile legate de posibila sa revenire în viaţa politică, cu ocazia alegerilor parlamentare, ce vor avea loc în baza votului uninominal. Ea s-a limitat la a spune că nu a şi-a exprimat intenţia de a se întoarce pe scena politică. "Nu am declarat nimănui, nicicând, de când am demisionat din Parlament, că mă întorc în politică", a declarat Mona Muscă, adăugând că nu ştie ce va face. Avocatul Monei Muscă, Valeriu Stoica, a declarat încă de anul trecut, la Şcoala de vară a PLD, că revenirea ei în rândurile liberal-democraţilor este dorită, dar că ea aşteaptă introducerea votului uninominal. Afirmaţiile lui Stoica au fost întărite şi de preşedintele de atunci al PLD, Theodor Stolojan, iar adoptarea Legii votului uninominal de către Camera Deputaţilor în urmă cu aproape două săptămâni a readus pe tapet problema revenirii Monei Muscă în politică.

DOSARUL. Mona Muscă este primul politician care a ieşit din viaţa politică după ce a fost considerat de către justiţie colaborator al Securităţii ca poliţie politică, prin hotărâre a Curţii de Apel. După veridctul CNSAS, Mona Muscă a demisionat din Parlamentul de la Bucureşti şi a renunţat şi la mandatul de euroobservator din acest motiv. Mona Muscă, a cărei colaborare cu Securitatea a fost confirmată, anul trecut, pe 6 martie, de Curtea de Apel Bucureşti, a demisionat pe 7 martie din Camera Deputaţilor şi din PLD, pentru a nu-i legitima pe cei care "au motive serioase să demisioneze din Parlament" şi pentru "a nu afecta imaginea liberal-democraţilor", menţionând că la capătul a 17 ani de politică în interesul altora nu se declară "învinsă". Curtea de Apel a respins contestaţia depusă de Mona Muscă împotriva deciziei CNSAS, astfel că verdictul de poliţie politică dat de Colegiul a rămas definitiv. În septembrie 2006, CNSAS a decis că deputatul a făcut poliţie politică, după ce s-a descoperit că a semnat un angajament cu Securitatea, în perioada în care era asistent universitar la Facultatea de Filologie din Timişoara. Mona Muscă a recunoscut că a semnat angajamentul, dar a respins acuzaţiile de poliţie politică şi s-a adresat instanţei. Mona Muscă a fost parlamentar din anul 1996 şi este iniţiatorul Legii liberului acces la informaţiile publice - o piatră de hotar în activitatea legislativului de după 90. De asemenea, în actuala legislatură, Muscă, înainte să fie deconspirată ca turnător la Securitate, a propus Parlamentului Legea lustraţiei, adoptată în Senat, lege prin care li se interzice să candideze la funcţii de demnitate în stat acelora care au deţinut funcţii în structurile de conducere ale PCR sau au făcut poliţie politică.

×