x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Studiu. Bogaţii trişează şi încalcă legi

Studiu. Bogaţii trişează şi încalcă legi

06 Iul 2012   •   14:01
Studiu. Bogaţii trişează şi încalcă legi

Cercetarile au aratat ca sa nu ai prea multi bani (a se citi sarac) conduce la: o viata mai scurta, mai mult stres, sanatate mai fragila si lipsa de mobilitate sociala.

Dar sa ne intoarcem ochii si catre bogati. Cercetarile spun ca bogatia nu aduce neaparat beneficii, cel putin cand vine vorba de pacea interioara cum ar fi empatia, onestitatea si compasiunea. De fapt lucrurile stau chiar pe dos. Banii te pot face rau, spune articolul de deschidere din saptamanalul New York Magazine.

Toamna trecuta Universitatea Barkeley din California a efectuat un studiu privind legatura dintre empatie si avere. Rezultatul spune ca bogatii au mai putina compasiune fata de ceilalti. Acest lucru nu se datoreaza vreunei “defectiuni de fabricatie' ci pur si simplu este lipsa asa zisei scoli a vietii.

Jennifer Stellar, sociolog psiholog la Universitatea Barkeley, spune ca: “Bogatii nu sunt neaparat insensibili, ci pur si simplu sunt incapabili sa recunoasca semnele suferintei deoarece nu au avut de-a face cu obstacole in vietile lor.'

Dar asta totusi nu explica experimentul prin care s-a stabilit ca bogatii au tendinta de a incalca regulile de circulatie si sa triseze la examene.

Intr-un alt studiu psihologul Paul Piff arata ca proprietarii masinilor de lux au tendinta de a taia calea celorlalti chiar si cand merg pe trotuar, pietoni fiind.

“Bogatasii isi prioritizeaza propriile interese deasupra interesului oricui altcuiva,' spune Piff in interviul acordat pentru New York Magazine. “Averile ii determina sa se comporte asa cum ii definim noi , intr-un fel de stereotipie, ca niste magari.'

Evident ca nu toti bogatii sunt nesimtiti. Unii dintre criticii acestor studii le definesc a fi determinante si motivate de ideologiile de stanga. De fapt, unii dintre cei mai bogati oamenii ai lumii cum ar fi Warren Buffett si Bill Gates, sunt unii dintre cei mai mari binefacatori, donand organizatiilor de caritate si fundatiilor enorm, indeplinidu-si cu success munca umanitara.

×