x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun SUA / American de origine română, acuzat că a furnizat componente militare Iranului

SUA / American de origine română, acuzat că a furnizat componente militare Iranului

de Veronica Micu    |    24 Iun 2008   •   00:00
SUA / American de origine română, acuzat că a furnizat componente militare Iranului

11:35 • Traian Bujduveanu, un american de origine română a fost inculpat ieri pentru complot în vederea vînzării unor componente de avioane militare Iranului, încălcînd un embargou american.



Traian Bujduveanu, un american de origine română a fost inculpat ieri pentru complot în vederea vînzării unor componente de avioane militare Iranului, încălcînd un embargou american.


REŢELE. Bujduveanu, în vîrstă de 53 de ani, este proprietarul companiei Orion Aviation of Plantation, cu sediul în Florida. Bujduveanu şi americanul de origine iraniană Hassan Saied Keshari, în vîrstă de 48 de ani, au primit comenzi prin e-mail direct din Iran şi au furnizat ilegal componente de avioane militare acestei ţări, prin Dubai. "În esenţă, sunt acuzaţi că au ajutat Iranul să îşi dezvolte armata exportînd ilegal în această ţară componente militare de fabricaţie americană", a declarat procurorul Alexander Acosta la un briefing de presă de la Miami. Cei doi ar fi obţinut şi livrat Iranului componente pentru elicoptere de atac AH-1, elicoptere de transport CH-53 şi avioane de luptă F-14. Cei doi nu aveau licenţă pentru exportarea acestor echipamente şi au încălcat legea controlului exportului armelor şi embargoul american împotriva Iranului. Keshari, care deţine şi el o companie aviatică în California, şi Bujduveanu au fost arestaţi săptămîna trecută şi inculpaţi luni de către un tribunal federal. Ei riscă pînă la 20 de ani de închisoare şi amenzi de pînă la un milion de dolari. Autorităţile americane afirmă că numeroase reţele de livrare folosesc furnizori din Statele Unite şi din alte ţări pentru a obţine şi livra produse americane Iranului. Procurorii spun că i-au identificat în Iran pe cei care au trimis comenzile lui Keshari şi Bujduveanu, dar au refuzat să dezvăluie identităţile acestora. Autoritatile americane au refuzat, de asemenea, să precizeze dacă Guvernul iranian este autorul comenzilor.

×
Subiecte în articol: magazin