x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun SUA implică Iranul în rezolvarea problemei din Afganistan

SUA implică Iranul în rezolvarea problemei din Afganistan

de Ovidiu Ciutescu    |    28 Ian 2009   •   00:00

Şeful statului major interarme american, amiralul Michael Mullen, s-a pronunţat ieri în favoarea unei "abordări regionale" a problemei afgane incluzând Iranul vecin, în pofida ambiţiilor nucleare ale Teheranului, informează AFP, citat de Agerpres.



Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, iar înaintea lui generalul american David Petraeus, comandantul forţelor americane în Irak şi Afganistan, se declaraseră amândoi - în ianuarie - favorabili unei implicări a Teheranului în rezolvarea problemei afgane. "Iranul, în calitate de ţară aflată la frontiera Afganistanului, joacă de asemenea un rol şi, în măsura în care putem stabili un dialog cu ei pe baza anumitor interese comune, există acolo un potenţial pentru a avansa împreună", a estimat Mullen la Centrul presei străine din Washington, precizând că "lasă această problemă diplomaţilor". "Iranul este puţin cooperant în numeroase privinţe, eu nu aş fi deci prea optimist pentru moment", a conchis el.

Deşi noul preşedinte american Barack Obama şi-a reafirmat luni intenţia de a permite deschiderea discuţiilor cu Iranul şi de a "întinde mâna" regimului islamic dacă acesta îşi "descleştează pumnul", iar secretarul de stat Hillary Clinton a transmis marţi prin presă acelaşi mesaj Teheranului, amiralul Mullen a afirmat că administraţia Obama nu a renunţat la opţiunea militară împotriva Iranului în caz de agresiune. El a estimat însă că forţa trebuie folosită împotriva Iranului doar "în ultimă instanţă".

×
Subiecte în articol: lumea