x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun SUA / Reformele din Cuba sînt nesemnificative

SUA / Reformele din Cuba sînt nesemnificative

de Ovidiu Ciutescu    |    08 Mai 2008   •   00:00
SUA / Reformele din Cuba sînt nesemnificative

Preşedintele american George W. Bush a criticat miercuri recentele măsuri de liberalizare din Cuba şi a cerut regimului Castro să permită o reală tranziţie spre democraţie.

Preşedintele american George W. Bush a criticat miercuri recentele măsuri de liberalizare din Cuba şi a cerut regimului Castro să permită o reală tranziţie spre democraţie.

CRITICI. Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a cerut regimului cubanez să nu mai recurgă la "factorul teamă" pentru a conduce poporul cubanez. "Regimul a făcut gesturi de reformă nesemnificative, iar Cuba este condusă de acelaşi grup care a oprimat cubanezii aproape o jumătate de secol", a declarat Bush într-un discurs cu privire la politica Statelor Unite în America Latină. Fără o schimbare în modalitatea guvernului de a conduce ţara "nu poate exista o schimbare reală”. În faţa apelurilor lansate în Statele Unite de a profita de evoluţiile politice recente din Cuba şi a demara un dialog cu regimul cubanez, Bush a reiterat că schimbările recente nu sunt suficiente pentru ca administraţia sa să-şi poată modifica atitudinea: "Dacă Havana vrea să se alăture comunităţii naţiunilor civilizate, liderii cubanezi trebuie să se angajeze într-un proces de schimbare paşnică şi democratică, iar prima măsură care trebuie luată este eliberarea tuturor prizonierilor politici. Aceasta este politica Statelor Unite şi nu se va schimba cât timp poporul cubanez nu este liber".


MICI FACILITĂŢI. Raul Castro, care i-a urmat în funcţie fratelui său, Fidel Castro, a demarat reforme în agricultură, le-a permis cubanezilor să stea în hotelurile rezervate doar străinilor, a permis cumpărarea de calculatoare şi telefoane mobile. Bush s-a referit la Cuba ca fiind unul dintre punctele negre din America Latină, care a cunoscut "evoluţii pozitive" în ultimii ani, dar unde, "din nefericire, regiunea se confruntă în continuare cu radicalismul şi instabilitatea". El s-a referit şi la un alt stat problematic din regiune, Venezuela, fără a-l menţiona totuşi pe preşedintele Hugo Chavez. El a acuzat Venezuela că este "antiamericană", că susţine gherila marxistă din Columbia, ţară aliată Statelotr Untie, şi că acordă refugiu membrilor gherilei. Bush a spus că este "o prioritate a securităţii naţionale" ratificarea de către Congresul american a acordului de liber schimb cu Columbia, pus sub semnul întrebării.

×
Subiecte în articol: magazin