x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Summit cu Barack Obama, propus de viitoarea preşedinţie a UE

Summit cu Barack Obama, propus de viitoarea preşedinţie a UE

de Ovidiu Ciutescu    |    16 Dec 2008   •   00:00

Viitoarea preşedinţie cehă a Uniunii Europene încearcă să organizeze pentru primul semestru al anului 2009 un summit al liderilor Uniunii cu viitorul preşedinte american Barack Obama, a declarat marţi ambasadorul ceh pe lângă UE, Milena Vicenova.



“Suntem mândri că revine preşedinţiei cehe să stabilească primele contacte cu noua administraţie americană. Îl vom invita pe Obama în Europa şi am fi foarte bucuroşi ca această reuniune să aibă loc la Praga”, a afirmat diplomatul ceh, prezentând priorităţile ţării sale pe perioada mandatului care va începe la 1 ianuarie 2009.  În mod tradiţional, la summiturile anuale UE-SUA, organizate alternativ în Europa şi Statele Unite, participă numai preşedinţia Uniunii, nu toate statele membre. Ultima întâlnire de acest fel a avut loc în prima jumătate a lui 2008, în Slovenia, arată AFP, citat de Agerpres.


Cehia încearcă cu toate acestea organizarea unui summit în aprilie sau mai viitor, posibil imediat după reuniunea la nivel înalt a NATO, de la frontiera franco-germană (Strasbourg-Kehl), programată pentru începutul lui aprilie. Diplomatul ceh a mai declarat că se poartă în prezent discuţii cu viitoarea administraţie americană, dar că succesul acestora nu este garantat. Potrivit unei alte surse de la Bruxelles, liderii europeni sunt favorabili unui summit cu Barack Obama, însă acesta nu a răspuns deocamdată invitaţiei adresate.

×
Subiecte în articol: lumea