x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Taxele de protecţie, mod de finanţare a talibanilor de către Occident

Taxele de protecţie, mod de finanţare a talibanilor de către Occident

de Ovidiu Ciutescu    |    12 Dec 2008   •   00:00

Occidentul finanţează indirect insurgenţa din Afganistan, din cauza unui sistem de taxe de protecţie pe care reprezentanţii firmele de transport al echipamentelor militare le plătesc talibanilor, pentru a putea ajunge la bazele NATO din sudul ţării, relatează The Times.







Contractele de aprovizionare a bazelor britanice şi ale altor forţe occidentale cu combustibil şi echipament sunt deţinute de companiile multinaţionale. Totuşi, transferul de resurse din portul pakistanez Karachi către contingentele militare britanice, americane sau ale altor ţări este în mare parte subcontractat companiilor de livrare locale. Acestea se confruntă cu pericolul tot mai mare de pe drumurile de la sud de Kabul, transportând marfa în convoaie protejate de angajaţi înarmaţi ai companiilor de securitate afgane. Conform publicaţiei citate, această subcontractare a făcut ca sume ridicându-se la milioane de lire sterline, incluzând bani de la contribuabilii britanici, să fie date talibanilor. Plăţile controversate au fost confirmate de mai mulţi importatori de combustibil, proprietari de camioane de transport şi proprietari ai firmelor de securitate.

Nici unul nu a dorit să fie identificat, dn cauza riscului ca afacerea sau viaţa să le fie periclitate. "Estimăm că aproximativ 25 la sută din banii pe care îi plătim pe securitate pentru a aduce combustibilul intră în buzunarele talibanilor", a declarat un importator de combustibil. Un alt şef, a cărei firmă este subcontractată pentru a furniza marfă bazelor militare occidentale, a afirmat că un sfert din valoarea încărcăturii unui camion era destinată plătirii comandanţilor talibani, citează Mediafax.

În afară de transportul aerian, singura rută terestră este prin Pakistan şi părţile controlate de talibani ale Afganistanului. Cantitatea de resurse necesare pentru a menţine operativitatea militară a NATO este vastă. Există în ţară peste 70.000 de soldaţi străini, pentru care trebuie importate alimente şi echipamente, mai ales pe cale terestră. Statele Unite intenţionează să trimită anul viitor cel puţin 20.000 de noi trupe în Afganistan.
Talibanii nu sunt singurii care câştigă bani din aceste transporturi, ci şi lideri militari, hoţi, poliţişti şi oficiali guvernamentali. Proprietarul unei companii de transport care conduce convoaie de marfă pe autostrada reputată ca fiind foarte periculoasă de la Kabul la Kandahar a declarat: "Plătim taxe atât hoţilor, cât şi talibanilor pentru a trece camioanele noastre prin provincia Ghazni şi există mai multe moduri de a plăti. Aceasta ajunge până la un nivel foarte înalt în Guvernul afgan".

×
Subiecte în articol: lumea