x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Terapia prin cinema

Terapia prin cinema

24 Mar 2006   •   00:00
Terapia prin cinema

In loc de pilule, va invitam sa va tratati cu filme

STIINTA
In loc de pilule, va invitam sa va tratati cu filme

Psihoterapeutul britanic Bernie Wooder este autorul unei metode originale de tratare a problemelor emotionale, recomandandu-le pacientilor sai sa se uite cat mai mult la anumite filme artistice si oricat de neverosimil ar parea, metoda sa da rezultat de aproape zece ani.

PROBLEME. De exemplu, daca omul are probleme legate de o motivatie in viata, metoda Wooder recomanda in acest caz "mixtura" din "Rocky" si "Lawrence al Arabiei". Starea de lehamite poate fi combatuta cu o "portie sanatoasa" de "Don Juan DeMarco", remediu administrat obligatoriu inainte de somn.

La nivelul profund, cinematerapia presupune ca, in timpul vizionarii filmului, spectatorul sa vorbeasca despre subiectul acestuia, despre anumite momente care il impresioneaza, sa asculte mai atent coloana sonora a peliculei si sa fie atent la expresia chipurilor personajelor. Uneori insa, vizionarea unui film poate remonta psihicul fara sa aiba loc vreo discutie.

Printre pacientii tratati de Wooder cu ajutorul filmelor se numara un om de afaceri, care a ajuns din simplu slujbas la pozitia de presedinte al consiliului director al companiei unde era angajat dupa ce a vizionat o perioada indelungata, in fiecare seara, filmul "Rocky", o clienta care se roaga la filmul "Ramasitele zilei" ca la o icoana, pentru ca a facut-o sa inteleaga ceea ce ar putea deveni in viitor daca nu-si va schimba urgent modul de viata; un preot, care si-a luat lumea in cap dupa ce filmul "Zbor deasupra unui cuib de cuci" a scos la iveala propria teama de a nimeri in clestele unui sistem rigid.

CE FILME AR TREBUI SA VEZI
  • 1. Lipsa de vointa - "Iron Will", "Lawrence al Arabiei", "Rocky"
  • 2. Necaz, pierderea omului drag, inima franta - "Truly Madly Deeply", "Ghost", "Great Expectations"
  • 3. Datorii - "The Money Pit"
  • 4. Sentiment de insecuritate - "Shirley Valentine", "Muriel’s Wedding"
  • 5. Plictiseala - "Educating Rita"
  • 6. Criza in relatii - "Before Sunrise", "Before Sunset"
  • 7. Relatie extraconjugala - "The Bridges of Madison County".
  • Info

    AVIONUL CONCORDE, BIJUTERIA SECOLULUI. Britanicii au ales avionul Concorde ca "bijuteria designului secolului XX", potrivit rezultatelor votului organizat de Muzeul Designului din Londra. Peste 200.000 de persoane au luat parte la vot pentru determinarea creatiei lor preferate, "nascuta" in Marea Britanie. Publicul a trebuit sa desemneze primii zece clasati, iar expertii, restul, adica pe ceilalti 25 de premianti. Printre altele, pe lista figureaza autobuzul londonez de culoare rosie Routemaster, fusta scurta, coperta albumului "Sgt. Pepper" al grupului Beatles. Celebrul plan al metroului londonez "Underground", inspirat de un circuit electric, se situeaza pe locul al doilea.

    SUBSTANTA CARE CAUZEAZA PIERDEREA MEMORIEI. Oamenii de stiinta americani au reusit sa identifice, pentru prima data, o substanta din creier care cauzeaza pierderea memoriei. Echipa de cercetatori - formata din membri ai Universitatilor Johns Hopkins, Minnesota, Southern California si California-Irvine - a precizat ca descoperirea va deschide calea dezvoltarii unor medicamente care sa trateze pierderea memoriei la persoanele bolnave de dementa. Cercetatorii spera ca, o data ce mecanismul aparitiei acestei substante va fi inteles, vor putea fi produse medicamente care sa vindece boala Alzheimer.

    OMUL LA 150 DE ANI. Medicina moderna a inceput deja sa redefineasca notiunea de "batranete" si ar putea in curand sa impinga speranta de viata a oamenilor peste bariera - considerata pana acum de netrecut - a celor 120 de ani catre 150 de ani, a anuntat un grup de oameni de stiinta de la Oxford. Pana in prezent, era unanim acceptata varianta ca exista o limita pentru speranta de viata care este programata genetic, dar un grup de cercetatori de la Oxford University sustine ca detine date care sa infirme aceasta "prejudecata" stiintifica.
    ×