x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Timoşenko proupune White Stream ca alternativă la Nabucco

Timoşenko proupune White Stream ca alternativă la Nabucco

de Corina Andriuta    |    31 Ian 2008   •   00:00
Timoşenko proupune White Stream ca alternativă la Nabucco

România intră în proiectul premierului ucrainean alături de alte cinci ţări

10:33 • Premierul ucrainean Iulia Timoşenko a propus Uniunii Europene, în cursul vizitei sale la Bruxelles, un proiect de gazoduct din Asia Centrală până în Europa care să treacă pe sub Marea Caspică şi Marea Neagră pentru a se îndrepta apoi către Ucraina şi Europa, informează ziarul Kommersant.

Premierul ucrainean Iulia Timoşenko a propus Uniunii Europene, în cursul vizitei sale la Bruxelles, un proiect de gazoduct din Asia Centrală până în Europa care să treacă pe sub Marea Caspică şi Marea Neagră pentru a se îndrepta apoi către Ucraina şi Europa, informează ziarul Kommersant.

STRATEGIE. Şeful guvernului ucrainean susţine această variantă ar fi mai eficientă decât Nabucco, afirmă portalul. Nabucco are o lungime prevăzută de 3.300 de kilometri şi o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi şi ar urma că înceapă în Marea Caspică, să treacă prin Azerbaidjan, Georgia, să traverseze Marea Neagră şi să se îndrepte către Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. La proiect vor participa grupul austriac OMV, bulgar Bulgargaz, român Transgaz, ungar MOL şi turc Botaş. Costul minim al construirii gazoductului a fost estimat la cinci miliarde de euro, iar mare parte din această sumă urmează să fie oferită de Uniunea Europeană anul acesta. Intrarea în funcţiune a Nabucco este prevăzută pentru 2013. Pe de altă parte, White Stream ar urma să plece tot din Marea Caspică, trecând prin Georgia, dar îndreptându-se către Crimeea şi abia după aceea către Europa. Conducta va avea o capacitate de până la 30 de miliarde de metri cubi. Iuri Boiko, vicepreşedintele Comisiei parlamentare ucrainene pentru Sectorul Energetic, s-a arătat sceptic faţă de această idee. "Ucraina nu a făcut o evaluare serioasă a acestui proiect şi, în plus, conceptul White Stream a fost dat publicităţii pentru prima dată ieri (luni - n.red.)", a explicat el. Boiko se teme de reacţia unor ţări terţe, la rândul lor implicate în lupta pentru resursele energetice de la Marea Caspică, care ar putea avea consecinţe negative pe termen lung asupra Ucrainei. "Noi suntem o ţară cu o situaţie politică instabilă, iar din punctul de vedere al Europei nu este o ţară de tranzit de încredere după evenimentele din 2006", a subliniat Valeri Nestov, analist la banca rusă de investiţii Troika Dialog. Politica mondială actuală se bazează pe principiul securităţii energetice, iar UE nu va face economii pe termen scurt în detrimentul stabilităţii energetice, crede acesta. În cazul în care proiectul va fi aprobat, Ucraina va trebui să se aştepte la măsuri severe din partea Rusiei şi a ţărilor care participă la Nabucco, a avertizat şi Aleksandr Kuzneţov, analist la compania de investiţii Prospekt. Motivele lui Timoşenko nu sunt clare, pentru că după o eventuală începere a proiectului White Stream, gazul livrat Ucrainei se va scumpi, adaugă el. Ţările asiatice pot creşte preţul combustibulului pentru a atinge nivelul mondial, subliniază expertul.

×
Subiecte în articol: magazin white stream