Cine spune că pisicile şi şoarecii nu pot fi prieteni? De mai bine de un an, o unitate specială a poliţiei columbiene demonstrează contrariul in lupta impotriva minelor antipersoană.
UN RĂZBOI MURDAR. In ciuda campaniei, promovată in special de guvernul canadian şi de Jody Williams, care a căştigat in 1997 Premiul Nobel pentru Pace, in 26 de ţări ale lumii minele antipersoană au fost in continuare amplasate in ultimii ani. Acţiunea, suţinută cel puţin moral de cele 54 de state, printre care Rusia, China şi Statele Unite, cele mai mari producătoare de mine antipersoană, care nu au subscris incă la Convenţia Internaţională de la Ottawa, ce interzice producerea, vănzarea şi instalarea de dispozitive letale, face anual peste 26.000 de victime, majoritatea civili. Printre zonele cele mai afectate sunt tot terenul de incercare ale marilor producători, ţările lumii a treia, Angola, Burundi, Congo, Eritrea, Etiopia, Namibia, Senegal, Somalia, Sudan, Uganda, Afganistan, Filipine, India, Kyrgyzstan, Myanmar (Burma), Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Tajikistan, Uzbekistan, dar şi Georgia, fosta Iugoslavie, Macedonia, Israel şi Rusia, in care, conform statisticilor, odată la 20 de minute o persoană este rănită sau ucisă de minele antipersoană.
SOLUŢIA COLUMBIEI. Peste 100.000 de mine, plantate mai ales de gherilele marxiste, se estimează că sunt răspăndite pe intreg teritoriul statului andin. După numeroase campanii de anihilare a acestora, autorităţile columbiene au apelat la ştiinţă. Mai precis, la domeniul psihologiei animale. Astfel, a inceput studiul capacităţii diferitelor specii de a detecta, asemeni căinilor utilitari, incărcătura explozivă ingropată in sol. "Soluţia şoarecilor de laborator şi a şobolanului comun a fost una eficientă şi extrem de la indemănă", a declarat Luisa Mendez, medic veterinar şi conducătoarea proiectului. "Teama naturală de prădători pe care o manifestă rozătoarele, ne-a impiedicat pănă acum să obţinem rezultate notabile. Dar acum, punăndu-i faţă in faţă, in condiţiile in care pisicile au ghearele acoperite, deci nu le pot face nici un rău, soarecii au inceput să se simtă mai confortabil, iar antrenarea lor pentru descoperirea minelor antipersoană merge din ce in ce mai bine", a adăugat.
Colonelul Javier Cifuentes, conducătorul din partea armatei a proiectului, a subliniat recent că rata de succes este de circa 96%, chiar mai mare decăt in cazul căinilor utilitari.
Proiectul a primit luna trecută recunoaşterea oficială din partea lumii medicale, ca o soluţie viabilă şi inovativă, primind elogii la conferinţa de psihologie comportamentală ce a avut loc in Mexic.