x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Tragedie pe mare

Tragedie pe mare

de Raluca Grintescu    |    10 Mar 2006   •   00:00
Tragedie pe mare
DOCUMENTAR
"Titanicul" a fost mic copil. "Gustloff", cap de afis la catastrofe maritime

Cand te gandesti la tragedii pe mare, primul lucru iti vine-n minte ar fi "Titanicul" sau "Mauretania". Ei bine, fals. Cea mai mare pierdere de vieti omenesti s-a intamplat la 30 ianuarie 1945, cand s-a scufundat "Wilhelm Gustloff". Aproape 10.000 de civili si-au gasit sfarsitul in apele intunecate ale Marii Baltice, dintre care 9.000 erau copii si femei. Vasul de linie "Gustloff" - mandria flotei naziste - era utilizat pentru evacuarea nemtilor din Danzig, la acea vreme inconjurat de Armata Rosie, ai carei soldati fusesera incurajati sa violeze, sa ucida si chiar sa crucifice civili. La scurt timp dupa iesirea in larg, nava a fost scufundata de un submarin rusesc. Alte doua barci de evacuare au fost amenintate cu torpile si scufundate in apele inghetate ale Marii Baltice, ducand la moartea a peste 20.000 de oameni. Timp de 60 de ani, tragedia a fost invaluita in mister. "In Est, nu aveau voie sa vorbeasca despre ce s-a intamplat; in Vest, nimeni nu voia sa vorbeasca", a declarat un supravietuitor.

SUB APA. Exploratorul subacvatic dr Robert Ballard, cel care a gasit si "Titanicul", s-a echipat si a pornit la locul faptei pentru a filma ramasitele a ceea ce a fost odata "Gustloff"-ul. In aceasta calatorie "inghetata", Ballard va fi insotit de patru din supravietuitorii tragediei care rememoreaza cu durere in suflet catastrofa din copilaria lor intr-un documentar socant pe National Geographic, la 12 martie, ora 22:00.

INFO

EXPLORARI. E posibil ca pompierul Andy Kirk sa fi salvat vietile celor din echipa sa, deoarece situatiile stresante par sa graveze evenimentele insemnate in memoria noastra. Cu totii ne putem imbunatati memoria cu un pic de stres - cum ar fi un dus rece dupa ce am invatat ceva. Gwyllam Simcock, muzician de jazz, testeaza tehnica dusului in timp ce repeta pentru un spectacol important. Si isi schimba si dieta. Cercetatorii cred acum ca o componenta speciala aflata in pestele gras ajuta creierele noastre sa functioneze mai eficient. (Raluca Grintescu)

CASTRO. Miercuri, TVR Cultural va difuza documentarul produs in Franta, in 2004: "Copilaria lui Fidel Castro". Acest documentar, datorita unor imagini de arhiva inedite si a unor marturii in exclusivitate ale apropiatilor lui Fidel, ii retraseaza trecutul, reconstituind anii de dinaintea primelor semne ale implicarii sale politice. Fidel Alejandro Castro Ruz a atras pentru prima oara atentia asupra sa prin activismul din anii studentiei. Nationalismul sau si criticile deschise la adresa influentei companiilor americane i-au adus multi adepti. Tentativa de a invada Cuba in decembrie 1956, in urma unei spectaculoase intoarceri din exil, i-a asigurat inca din tinerete un loc in istoria tarii sale. (Cristina Ologeanu)
×