x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Traian Băsescu cere revenirea în ţară a ambasadorului României în Polonia

Traian Băsescu cere revenirea în ţară a ambasadorului României în Polonia

de Ovidiu Ciutescu    |    06 Mai 2008   •   00:00
Traian Băsescu cere revenirea în ţară a ambasadorului României în Polonia

Băsescu a solicitat acest lucru apreciind că diplomatul nu a respectat dispoziţia de a-i raporta situaţia românilor din Polonia, neinformîndu-l despre cazul Crulic.

Băsescu a solicitat acest lucru apreciind că diplomatul nu a respectat dispoziţia de a-i raporta situaţia românilor din Polonia, neinformîndu-l despre cazul Crulic.

SARCINI NERESPECTATE. "Am cerut o raportare lunară de la ambasade, semnată de ambasador şi de consul, cu privire la situaţia grupurilor de români aflaţi în străinătate. De aceea mă surprinde măsura blîndă luată pentru ambasadorul nostru de la Varşovia, unde Ministerul de Externe a considerat că trebuie să-i dea o sancţiune de 10%, reducere de salariu pe două luni sau trei luni", a afirmat preşedintele Băsescu, marţi, într-un interviu acordat postului public de radio, referindu-se la cazul românului mort într-o închisoare din Polonia. Şeful statului a apreciat drept o copilărie sancţiunea primită de ambasador şi a adăugat că diplomatul "trebuie să vină acasă, mai ales că legea spune foarte clar că ambasadorul îl reprezintă pe preşedintele României, nici pe ministrul de externe, nici pe primul ministru. Aşa că eu voi face solicitarea ca acest ambasador de la Varşovia să vină acasă şi să termine cu diplomaţia. În rapoartele pe care mi le-a trimis lunar despre comunitatea de români nu este menţionat cazul Crulic, ceea ce înseamnă că nu şi-a făcut treaba şi nu a respectat o dispoziţie a celui pe care-l reprezintă, pe preşedintele României".


SANCŢIUNE BLÎNDĂ. În urma decesului lui Claudiu Daniel Crulic, într-o închisoare din Polonia, MAE a decis, la sfîrşitul lui aprilie, sancţionarea disciplinară a lui Gabriel Constantin Bârtaş, ambasadorul României la Varşovia, prin diminuarea drepturilor salariale, "pentru neîndeplinirea corespunzătoare a obligaţiilor de serviciu privind organizarea, conducerea şi controlarea activităţii consulare şi de secretariat din cadrul Ambasadei". Sancţiunea este de 10% din salariu pe o perioadă de trei luni. De asemenea, consulul Ioan Dănuţ Preda este rechemat de la post şi sancţionat disciplinar cu suspendarea contractului de muncă pe o perioadă de şase luni, "pentru încălcarea obligaţiei de serviciu de a acorda asistenţă consulară unui cetăţean român privat de libertate". În plus, potrivit unui comunicat al MAE, ministrul afacerilor externe a dispus rechemarea de la post şi sancţionarea disciplinară cu avertisment scris a secretarei Ambasadei României la Varşovia, pentru neînregistrarea corespunzătoare a corespondenţei primite. Crulic Claudiu Daniel a fost arestat la 10 septembrie 2007 sub acuzaţia că la 11 iulie ar fi furat, la Cracovia, protofelul unui judecător polonez. În data de 18 septembrie a intrat în greva foamei dorind să-şi susţină nevinovăţia şi pentru a protesta faţă de lipsa de contact cu personalul consular român. Potrivit MAE, Crulic a fost pus sub acuzare la 30 noiembrie 2007 împreună cu prietena sa pentru furt. În închisoare, Crulic a susţinut că este nevinovat şi a intrat în greva foamei. El a decedat în 18 ianuarie, la patru zile după ce un tribunal decisese hrănirea sa prin perfuzii. Decesul lui Crulic Claudiu Daniel a fost cauzat, conform menţiunii din scrisoarea spitalului adresată Consulatului Onorific al României la Katowice, de "perturbări metabolice ireversibile, la care s-a ajuns ca urmare a foamei de lungă durată". În pofida intervenţiilor, medicii nu au reuşit salvarea bolnavului. Cauza directă a decesului a fost incapacitatea respiratorie.

×
Subiecte în articol: magazin româniei crulic