x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Trei foşti agenţi KGB, candidaţi pentru preluarea conducerii Bisericii Ruse

Trei foşti agenţi KGB, candidaţi pentru preluarea conducerii Bisericii Ruse

27 Ian 2009   •   00:00
Trei foşti agenţi KGB, candidaţi pentru preluarea conducerii Bisericii Ruse

Astăzi, va fi ales patriarhul care va conduce religios cei 165 de milioane de ortodocşi ruşi din toată lumea. La primele alegeri religioase de după prăbuşirea Uniunii Sovietice, candidaţii pentru cel mai înalt post sunt trei foşti agenţi KGB, informează The Times.



Favorit pentru preluarea conducerii Bisericii Ruse este mitropolitul de Smolensk şi Kaliningrad, Kiril (62 de ani), văzut ca un teolog reformator, deschis la comunicarea inter-religioasă. Adversarii săi sunt mitropolitul de Kaluga şi Borovsk, Kliment (59 de ani) şi mitropolitul de Minsk şi Slutsk, Filaret (73 de ani). O comsie parlamentară condusă de un preot disident, părintele Gleb Yakunin, a stabilit, pe baza arhivelor KGB, că Kiril este fostul agent Mikhailov, iar Filaret a acţionat cu numele conspirativ Ostrovskii. În cazul lui Kliment, dovezile sunt mai neclare, dar se presupune că este unul şi acelaşi cu agentul Topaz.
Alegerile au loc la o lună după moartea Patriarhului Alexei al II-lea. Acesta a condus Biserica Rusă încă din 1990. Chiar şi Alexei a fost acuzat de o lungă "prietenie" cu fostul serviciu de securitate rus. S-a speculat chiar că numele conspirativ al clericului a fost "Drozdov" ( Mierla).

Mitropolitul Kiril
- şef al departamentuluui pentru relaţii externe; favorit la alegerile de mâine; locum tenens (interimar) după moartea lui Alexei doreşte îmbunătăţirea relaţiilor cu Vaticanul; ţinteşte independenţa Bisericii faţă de stat. Astfel, el ar putea fi socotit un nu nu este preferat de puterea de la Kremlin.
Mitropolitul Kliment - şef al administraţiei Bisericii de la Moscova; supus Kremlinului, la fel ca Alexei al II-lea; un jurnalist religios din Franţa l-a descris ca "un om al umbrelor sistemului".
Mitropolitul Filaret - apropiat al preşedintelui bielorus Alexander Lukaşenko; considerat a fi undeva între liberalismul lui Kiril şi tradiţionalismul lui Kliment. (V.A.)

×
Subiecte în articol: lumea