x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Trenul vieţii

Trenul vieţii

15 Iun 2007   •   00:00

Filmul lui Radu Mihăileanu a primit premiul FIPRESCI la Festivalul Filmului de la Veneţia in anul 1998 şi Premiul Juriului la Festivalul Sundance in 1999.

TVR CULTURAL/Trenul vieţii/Film/Vineri        23:00     Â

Trenul Vieţii - Premiul Fipresci la Veneţia

Anul 1941, seara… Intr-o aşezare evreiască din Europa de Est, Schlomo, nebunul satului, vine intr-un suflet in faţa sfatului inţelepţilor, cu o veste groaznică: germanii au inceput uciderea şi deportarea populaţiei evreieşti din localităţile invecinate spre o destinaţie necunoscută. Desigur, sătucul lor e ameninţat de acelaşi pericol in foarte scurt timp. După o deliberare furtunoasă, ideea salvatoare vine - culmea! - tot din partea nebunului: ca să scape din măinile naziştilor, membrii comunităţii se vor imbarca intr-un fals tren al deportării, cu destinaţia Palestina. Se deghizează cu toţii in deportaţi, in mecanici de tren, ofiţeri germani şi soldaţi. Trenul merge inainte, dintr-un loc intr-altul, in căutarea libertăţii… Vor reuşi s-o găsească? Filmul lui Radu Mihăileanu a primit premiul FIPRESCI la Festivalul Filmului de la Veneţia in anul 1998 şi Premiul Juriului la Festivalul Sundance in 1999. (Claudia Dăboveanu)

Franţa/Belgia/Olanda/Israel/Romănia l 1998

Cu: Răzvan Vasilescu, Lionel Abelanski, Rufus, Sanda Toma, Agathe de La Fontaine, Luminiţa Gheorghiu

Regia: Radu Mihăileanu

Mărturii peste ani - Genocidul armean

ARTE/Genocidul armean/Documentar/Miercuri 21:40

"O naţiune tocmai a fost rasă de pe suprafaţa Pămăntului", scria in 1916 tănărul istoric Arnold Toynbee, intr-o publicaţie a vremii. Lumea a fost atunci şocată. Acum e oripilată de ceea ce a fost considerat primul genocid al secolului XX: exterminarea a două treimi din populaţia armeană din Turcia, intre 1915 şi 1917. Nici una dintre ţările occidentale  n-a intervenit. Masacrul a continuat, dar a fost  trecut sub tăcere. De ce? Scrisori, rapoarte şi alte mărturii pun căte  o cărămidă la edificiul aflării adevărului acelor fapte atroce. Originea şi scopul lor vor fi, rănd pe rănd, dezvăluite. (C.D.)

Telecinemateca - Mississippi in flăcări

Mississippi in flăcări/Film/Duminică  21:45

America anilor ’60. Doi agenţi FBI, cu metode diferite de acţiune, investighează uciderea a doi apărători ai drepturilor omului. Ajunşi intr-un orăşel din sud, ei se confruntă cu o veritabilă conspiraţie a tăcerii. Cine şi de ce terorizează ţinutul? Un film cu şase nominalizări la Oscar. Intr-unul dintre rolurile principale, Parker l-a văzut pe unul dintre cei mai mari actori ai momentului:Gene Hackman. (C.D.)

 SUA l 1989 l 126 min.

Cu: Gene Hackman, Willem Dafoe

Regia: Alan Parker

Frankie şi Johnny

MGM/Frankie şi Johnny/Film/Luni    15:00

Johnny este un căntăreţ care nu poate renunţa la o pasiune distrugătoare: jocurile de noroc. Prietena şi partenera sa, blonda Frankie, incearcă zadarnic să-l convingă să renunţe. Johnny află de la o ghicitoare că o femeie cu părul roşu ii poate aduce fericirea şi norocul. Cănd Johnny o intălneşte pe roşcata Nellie, Frankie se simte exclusă din viaţa lui. De aceea, ea decide să acţioneze! (A.V.P.)

Comedie l SUA l 1966 l 87 min.

Cu: Elvis Presley, Donna Douglas, Harry Morgan

Regia: Frederick de Cordova

×
Subiecte în articol: clasic