x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Turcia / Procuratura a deschis o anchetă împotriva liderilor statului Israel

Turcia / Procuratura a deschis o anchetă împotriva liderilor statului Israel

de Ovidiu Ciutescu    |    06 Feb 2009   •   00:00

Procuratura din Turcia a deschis o anchetă împotriva liderilor statului Israel, pentru a stabili dacă recentele operaţiuni militare israeliene în Fâşia Gaza se încadrează în categoria "genocid, tortură şi crime împotriva umanităţii", informează AP, citată de Agerpres.



Potrivit Biroului procurorului-şef de la Ankara, ancheta dă curs sesizării oficiale înaintate de o organizaţie de apărare a drepturilor omului, împotriva liderilor israelieni, printre care preşedintele Shimon Peres, premierul Ehud Olmert şi ministrul de externe Tzipi Livni. Organizaţia cere, de asemenea, ca liderii israelieni să fie arestaţi dacă vor intra pe teritoriul Turciei. Procuratura turcă este obligată să dea curs oricărei sesizări oficiale, iar legea permite aducerea în faţa justiţiei a persoanelor acuzate de genocid şi alte crime împotriva umanităţii comise pe teritoriile altor state.

Turcia, o ţară laică guvernată în prezent de un partid de orientare islamică, este considerată cel mai important aliat al Israelului în lumea musulmană. Recent, premierul Recep Tayyip Erdogan a formulat critici vehemente faţă de ofensiva israeliană în Fâşia Gaza, provocând un acid schimb de replici cu preşedintele Israelului, Shimon Peres, la Forumul Economic de la Davos. Astăzi, este aşteptat la Ankara preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene /ANP/, Mahmoud Abbas

×
Subiecte în articol: lumea