Comorile faraonului Tutankhamon se intorc pe pamant american, dupa aproape 30 de ani de absenta, pentru o expozitie exceptionala care a inceput joi la Los Angeles, inainte de a se deplasa in alte orase din SUA timp de 27 de luni.
Comorile faraonului Tutankhamon se intorc pe pamant american, dupa aproape 30 de ani de absenta, pentru o expozitie exceptionala care a inceput joi la Los Angeles, inainte de a se deplasa in alte orase din SUA timp de 27 de luni. Circa 130 de piese, dintre care aproape 50 au fost gasite in camera funerara a faraonului si unele care nu au parasit niciodata Egiptul vor fi prezentate publicului, relateaza Rompres. "De la descoperirea mormantului sau, in 1922, Tutankhamon a cucerit inimile oamenilor din lumea intreaga", a declarat Zahi Hawass, presedintele Consiliului Suprem al Antichitatilor din Egipt. "Tutankhamon se intoarce in SUA pentru a permite unei noi generatii sa afle viata si magia acestui fost monarh", a adaugat el. ISTORIE. Tutankhamon a fost expus ultima data in SUA, in 1976, cand 8 milioane de persoane au venit sa vada sarcofagul celebrului faraon. Mormantul intact al lui Tutankhamon a fost descoperit in Valea Regilor de o echipa condusa de arheologul britanic Howard Carter in 1992. Mumia faraonului se afla in trei sicrie bagate unul intr-altul, unul dintre acestea fiind din aur masiv. FARAON. Tutankhamon a domnit 10 ani in Egipt. El este considerat cel de-al XII-lea faraon din Dinastia a XVIII-a a Egiptului. Unii istorici au emis teoria ca tanarul faraon ar fi fost asasinat, date fiind varsta frageda la care a decedat si tulburarile politice si circumstantele religioase din acea perioada a istoriei egiptene. Teza asasinarii sale a fost fondata si pe faptul ca el a fost ultimul faraon din dinastia sa. Specialistii egipteni au ajuns insa la concluzia ca moartea tanarului faraon, decedat la varsta de 19 ani, a fost cauzata de o rana la coapsa stanga care s-a infectat foarte repede. Ei au respins ipoteza potrivit careia Tutankhamon ar fi fost ucis cu o lovitura la cap. Tutankhamon a ajuns pe tron la putin timp dupa moartea lui Akenaten, faraonul despot care a abandonat vechile obiceiuri egiptene si a incercat sa impuna o religie monoteista, bazata pe adorarea zeului Aten, discul solar. In timpul domniei lui Tutankhamon, partizanii vechii religii au recastigat controlul tarii, intorcand spatele inovatiilor lui Akenaten.
Citește pe Antena3.ro
STIRI
|
O planeta nouaO planeta asemanatoare Pamantului, insa cu un diametru mai mare si cu niste temperaturi la suprafata mult prea ridicate pentru a permite dezvoltarea vietii, a fost descoperita pe o orbita in jurul unei stele vecine, la o distanta de 15 ani lumina de sistemul nostru solar. "Este cea mai mica planeta extrasolara ce a fost descoperita pana in prezent si totodata prima dintr-o noua categorie de planete telurice", a anuntat Paul Butler de la Institutul Carnegie din Washington. Aceasta planeta "este ca o verisoara mai mare a Terrei", a mai adaugat el. "Pentru prima oara in istorie, avem dovada existentei unei planete din roca ce graviteaza in jurul unei stele normale". Planeta descoperita orbiteaza in jurul stelei Gliese 786, situata la 15 ani lumina de Pamant. Miscarea sa de revolutie este echivalenta cu 1,94 zile terestre, iar temperatura la suprafata a fost estimata cu valori intre 204 si 398 de grade Celsius. Vulcan de gheata pe TitanSonda Internationala Cassini a fotografiat un vulcan de gheata la suprafata lui Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. In fotografiile in infrarosu se vede o ridicatura in forma de cupola care, asa cum afirma oamenii de stiinta, este cel mai probabil un criovulcan, adica un vulcan care arunca gheata, in loc de lava. Acestia considera ca prezenta unui criovulcan pe Titan indica faptul ca acolo mai pot exista si altii. Sursa activitatii vulcanilor de pe Titan poate fi incalzirea materiei din interiorul lunii. |