x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Un erbicid obişnuit transformă broscoii în femele

Un erbicid obişnuit transformă broscoii în femele

de Mihaela Matachita    |    02 Mar 2010   •   00:00

Atrazina, o substanţă folosită pentru combaterea buruienilor, poate transforma broaştele masculi în femele, a relatat Reuters citând un grup de cercetători americani.

Studiul, realizat de oamenii de ştiinţă de la University of California Berkeley şi publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, este primul care demonstrează complet efectele acestui erbicid banal dar şi controversat. Era deja cunoscut faptul că atrazina întrerupe producerea de hormoni, fiind bănuită de a fi cauzat declinul populaţiilor de amfibieni, cum sunt broaştele, în lume.

Tyrone Hayes şi colegii săi au relatat în studiul lor că "masculii expuşi la atrazină au fost atât demasculinizaţi (castraţi chimic), cât şi complet feminizaţi ca adulţi". Substanţa face ca broaştele să dezvolte şi trăsături masculine şi feminine, fenomen numit hermafroditism. Hayes a adăugat că "atrazina a determinat un dezechilibru hormonal care a făcut ca broaştele să se dezvolte în sexul greşit în comparaţie cu constituţia lor genetică".

Cercetătorii au studiat 40 de broaşte africane, ţinându-le în apă contaminată cu atrazină în proporţie de 2,5 părţi per miliard. În SUA, standardul pentru apa potabilă este de 3 părţi per miliard. "Zece la sută dintre masculii genetici expuşi s-au dezvoltat în femele funcţionale care s-au împerecheat cu masculi neexpuşi şi au produs embrioni viabili", au relatat autorii studiului.


RISC PENTRU OAMENI?
Nu este clar deloc dacă şi oamenii riscă astfel de transformare. Pielea broaştelor este foarte fină şi poate absorbi uşor substanţele chimice. În 2004, UE a interzis atrazina, iar actuala descoperire ar putea reprezenta o presiune în plus pentru ca şi Statele Unite să reglementeze problema acestei substanţe larg folosite în agricultură. "Atrazina este cel mai comun pesticid care contaminează solul şi apele de suprafaţă", precizează autorii studiului. 

×
Subiecte în articol: lumea