x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Un francez şi-a depăşit propriul record de viteză la calcul matematic mintal

Un francez şi-a depăşit propriul record de viteză la calcul matematic mintal

de Jurnalul National    |    12 Dec 2007   •   00:00

Un as al matematicii, francezul Alexis Lemaire, şi-a depăşit marţi propriul record de viteză la calcul matematic mintal, extrăgănd cea de-a 13-a rădăcină pătrată dintr-un număr de 200 de cifre in 70,2 secunde

Un as al matematicii, francezul Alexis Lemaire, şi-a depăşit marţi propriul record de viteză la calcul matematic mintal, extrăgănd cea de-a 13-a rădăcină pătrată dintr-un număr de 200 de cifre in 70,2 secunde, a anunţat Muzeul de ştiinţe din Londra, informează AFP, citat de Mediafax.

Numărul de 200 de cifre a fost ales aleatoriu de un computer. După 70,2 secunde, tănărul student in vărstă de 27 de ani a calculat mintal rădăcina a 13-a pătrată: 2.407.899.893.032.210, care multiplicat de 13 ori cu el insuşi dă numărul iniţial.

Precedentul record al acestui doctorand in inteligenţă artificială, stabilit la mijlocul lunii noiembrie la New York, a fost de 72,4 secunde.

"Se pare că are o memorie mare şi a făcut din acest lucru ambiţia vieţii sale", a spus Jane West, şeful departamentului de matematici din cadrul Muzeului de ştiinţe din Londra.

Alexis Lemaire şi-a dat seama că este foarte talentat la calcule mintale la vărsta de de 11 ani. El a depăşit mai multe recorduri la categoria "a 13-a rădăcină pătrată" pentru numere cu 100 de cifre, dar a ajuns la concluzia că aceste exerciţii sunt prea uşoare pentru el.

Francezul a explicat că are un regim de viaţă strict şi se antrenează mintal ca un adevărat atlet.

          Â

Â

×
Subiecte în articol: magazin