x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Un mister care te costa viata

Un mister care te costa viata

de Sebastian S. Eduard    |    08 Iul 2005   •   00:00
Un mister care te costa viata
CARTE
Editura RAO va propune un nou roman care darama mituri, "Misterul manuscrisului" de Ian Caldwell si Dustin Thomason.

O crima in campusul Universitatii Princeton, un manuscris misterios si secretele unui print al Renasterii sunt adunate intr-un mod memorabil in "Misterul manuscrisului" - o excelenta fictiune care pune laolalta suspansul, arta si tradarea.

CAMPUSUL. Actiunea se petrece la Princeton, de Paste. Campusul universitar e in fierbere. Doi studenti, Tom Sullivan si Paul Harris sunt la un pas de a deslusi misterul Hypnerotomachia Poliphili - un text atribuit unui nobil italian, o opera ce a suscitat dispute inca de la publicarea sa, in 1499. Pentru Tom, aceasta cercetare a reprezentat o legatura cu istoria propriei familii si, in egala masura, o piedica catre femeia pe care o iubeste. Pentru Paul, acest proiect a devenit o obsesie, sensul insusi al propriei existente. Pe masura ce se apropie de final, cercetarea treneaza pana la descoperirea unui jurnal demult pierdut ce le ofera o cheie esentiala. Iar cand un amic cercetator e ucis cateva ore mai tarziu, Tom si Paul realizeaza ca nu sunt singurii care cerceteaza secretele din Hypnerotomachia.

CARUSELUL. Miza creste spectaculos astfel cei doi prieteni sunt aruncati intr-un carusel de coduri si piste false, ei incepand sa vada manuscrisul intr-o lumina complet schimbata - nu doar ca o poveste despre credinta, eroism si respectare a regulilor, ci ca o bizara provocare matematica. Pe masura ce se apropie de finalul descifrarii puzzle-ului cartii ce influentase cariere, prietenii si familii, realizeaza ca propriile vieti sunt in pericol. Aceasta deoarece cel putin un om murise pentru ca stia prea mult. Iar ei stiau deja mai mult.

Peste Dan Brown


Caldwell si Thomason au scris un roman spectaculos. Daca Scott Fitzgerald, Umberto Eco si Dan Brown ar fi scris impreuna un roman, rezultatul ar fi fost, cu siguranta "Misterul manuscrisului". "Ganditi-va la Dan Brown! Avem de-a face cu crime, aventuri, iubiri, pericole si descoperiri, in final eroii fiind prinsi intr-o cursa spectaculoasa nu numai pentru a rezolva un puzzle, ci si pentru a-si apara viata." (Publishers Weekly)

SEMNALE EDITORIALE

Primul om


Editura Rao. Algeria. O sareta cufundata in noapte transporta o femeie gata sa aduca pe lume un copil. Patruzeci de ani mai tarziu, Jacques, copilul devenit adult, face o calatorie in timp... Tesute din lumini si umbre, aminitirile legate de copilarie revin cu putere si emotie dezvaluind un Camus resemnat in fata batranetii si a mortii. "...acest «ultim Camus» constituie un document exceptional asupra formarii uneia din cele mai valoroase constiinte ale secolului", scria Le Monde in 1994.

Extinderea domeniului luptei


Editura Polirom. Cartea este mica odisee blazata a personajului principal, un informatician de 30 de ani care isi practica meseria fara zel sau convingere, acceptandu-si cu resemnare conditia. Este un observator al lumii din jur, iar analiza lui este lipsita de iluzii. Houellebecq diagnosticheaza un rau profund al societatii occidentale si ii dezvaluie legatura cu ideologia dominanta, denunta delirul, care impune in permanenta criterii de rentabilitate, judecarea din unghiul performantei chiar si a vietii intime.

Miercurea cenusii


Editura Humanitas. Spune-mi cu cine calatoresti ca sa-ti spun cine esti - cam asa ar suna motto-ul cel mai intim al acestui deja celebru road novel american. Jimmy Heartsock isi paraseste iubita ca sa mai guste o vreme din binecuvantarile vietii de burlac, dar se razgandeste, dezerteaza si ajunge la timp ca s-o ceara de nevasta. Cei doi pornesc intr-o lunga calatorie, din Albany, prin New Orleans si Ohio, pana in Texas, iar drumul in sine devine, in mod firesc, un drum spre sine.

Teroare si liberalism


Editura Curtea Veche. Atacurile din 11 septembrie au marcat declansarea razboiului impotriva terorismului, dar ele au deschis in acelasi timp o dezbatere asupra rolului pe care democratiile liberale trebuie sa il joace in garantarea dreptului la libertate. Intorcandu-se spre lumea musulmana, Paul Berman descopera aici cel mai nou model de totalitarism. Cartea analizeaza radacinile apusene ale principiilor totalitare pe care principalele figuri intelectuale ale islamului le-au importat si le-au adaptat.

×