x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Un program pe calculator arată cât de mult este photoshopată o imagine (GALERIE FOTO)

Un program pe calculator arată cât de mult este photoshopată o imagine (GALERIE FOTO)

29 Noi 2011   •   14:12
Un program pe calculator arată cât de mult este photoshopată o imagine (GALERIE FOTO)

Numeroase reviste folosesc imagini modificate pentru ca vedetele sa arate perfect, mai multe organizatii de sanatate avertizand ca ameliorarea digitala a fotografiilor promoveaza perceptia ireala a corpului, mai ales in randurile fetelor tinere.
Potrivit Daily Mail, doi specialisti in computere au decis sa arate cat de mult este modificata o imagine pe calculator pentru a oferi "un avertisment de sanatate" asupra imaginilor din reviste.

"Fotomodele foarte slabe, inalte, fara riduri sau pete sunt de obicei pe panouri publicitare, in reclame sau in reviste", a spus profesorul Hany Farid, omul din spatele proiectului.

Profesorul impreuna cu studentul doctorand Eric Kee au enumerat efectele secundare tulburatoare ale imaginilor modificate ca motivatia principala a proiectului.
"Omniprezenta acestor imagini nerealiste si foarte idealizata a fost legata de tulburari de alimentatie si de faptul ca barbati, femei si copii sunt nemultumiti de propriul corp", sustin cei doi, care folosesc un program pentru a evidentia diferenta dintr-o imagine naturala si una photoshopata.

Sistemul este simplu. Fotografia este notata cu cifra 1 daca este modificata putin si cu 5 cand apar schimbari majore. Evaluarea se face pe doua tipuri de ajustari: cele geometrice, care fac subtiri bratele, picioarele sau subtiaza trunchiul si modificarile fotometrice care imbunatatesc tonusul pielii si indeparteaza ridurile, petele, si celulita.
"Incepem cu imaginile digitale inainte si dupa, de la care estimam automat schimbarile geometrice si fotometrice", a spus Farid.

Cei doi au analizat foarte multe fotografii neretusate si photoshopate. Apoi, au folosit o descriere matematica simplificata a maririlor caracteristicilor unui model, cum ar fi forma corpului sau tonusul pielii lor.

Fiecare fotografie modificata este notata de calculator cu o cifra intre 1 si 5. De asemenea, mai multi voluntari au fost rugati sa dea ei cifra pentru schimbarile folosite.
Cercetatorii au descoperit asemanari intre notarea digitala si cea a oamenilor, sugerand ca tehnica ar putea fi folosita ca o notare, publicata alaturi de imaginea din reviste. Astfel, cei care vad fotografia, sa stie cat este realitate si cat este fantezie.

×
Subiecte în articol: reviste fotografie imagine photoshop