x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Un spion englez a uitat în tren documente secrete despre al-Qaida

Un spion englez a uitat în tren documente secrete despre al-Qaida

de Veronica Micu    |    12 Iun 2008   •   00:00
Un spion englez a uitat în tren documente secrete despre al-Qaida

10:30 • Un înalt oficial din serviciile britanice de informaţii a lăsat un dosar cu documente secrete despre Irak şi al-Qaida într-un tren. Pasagerul care a descoperit dosarul portocaliu l-a transmis BBC, care a anunţat că acesta conţine informaţii secrete despre gruparea teroristă.

Unul dintre înalţii oficiali din serviciile britanice de informaţii a lăsat un dosar cu documente secrete despre Irak şi al-Qaida într-un tren. Pasagerul care a descoperit dosarul portocaliu l-a transmis BBC, care a anunţat că acesta conţine informaţii secrete despre gruparea teroristă.


LA SECRET. Un purtător de cuvânt al Cabinetului britanic, departamentul guvernamental care se ocupă de activitatea premierului Gordon Brown, a confirmat incidentul şi a declarat că poliţia a lansat o anchetă. „Documentele erau secrete. Se aflau la un înalt oficial din serviciile de informaţii care lucrează pentru Cabinetul britanic. Au fost pierdute în tren”, a afirmat el. „Au fost recuperate de un cetăţean care le-a predat BBC”, potrivit purtătorului de cuvânt. „Oficialul şi-a dat seama ce s-a întîmplat şi a anunţat imediat Cabinetul. Am chemat poliţia şi a fost lansată o anchetă”, a mai precizat el. O purtătoare de cuvînt a poliţiei a confirmat că unitatea de contraterorism din Londra desfăşoară investigaţia. Cabinerul britanic a refuzat să comenteze conţinutul dosarului, dar BBC a anunţat că acesta conţinea două rapoare, unul despre forţele de securitate din Irak, iar celălalt despre al-Qaida. Corespondentul pentru securitate al BBC, Frank Gardner, a fluturat în direct ceea ce susţinea el că sunt documentele în cauză. Într-o transmisie ulterioară, a anunţat că le-a predat poliţiei. Gardner a precizat că pasagerul care a găsit dosarul l-a predat unei filiale locale a BBC, de unde a fost sunat pentru a le studia. Documentele, mai precis şapte pagini conţinute de un plic portocaliu cartonat, au fost lăsate pe scaunul unui tren care se pregătea să plece din gara Waterloo, din centrul Londrei, în direcţia Surrey. Raportul despre al-Qaida, comandat de ministerele britanice de Afaceri Externe şi Interne, era clasat „UK top secret”, iar pe fiecare pagină scira „For UK, US, Canadian and Australian eyes only” (Doar Marea Britanie, SUA, Canada şi Australia pot citi - n.r.). Raportul despre Irak fusese comandat de Ministerul britanic al Apărării. Oficialul care a uitat dosarul în tren a fost interogat în cadrul investigaţiei interne a Guvernului şi va fi suspendat temporar din funcţie.

×
Subiecte în articol: magazin