x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Un trio formidabil

Un trio formidabil

de Horatiu Sima    |    07 Ian 2008   •   00:00

Fraţii Marian şi Dorel Simion i-au barat mereu drumul lui Lucian Bute in boxul amator



Fraţii Marian şi Dorel Simion i-au barat mereu drumul lui Lucian Bute in boxul amator

Actualul campion mondial a avut concurenţi extrem de valoroşi atunci cănd boxa ca amator, acesta fiind unul dintre motivele care l-au determinat să treacă la profesionism şi l-au făcut să plece in Canada. Luna viitoare, pe 29 februarie, la Bell Centre, el işi va pune in joc titlul de campion mondial. Antrenorii săi au o sarcină extrem de dificilă, trebuind să aleagă dintr-o listă destul de lunga. Iată posibilii adversari: Vitali Tsipko (Ucraina), Carl Froch (Marea Britanie), Dennis Inkin, Jurgen Brahmer, Robert Stieglitz (toţi din Germania), Jeff Lacy (SUA), Edison Miranda (Columbia), Cristian Sanavia (Italia), Jean Pascal (Canada), Librado Andrade (SUA).


AMESTECATE. Din păcate pentru gălăţean, marile satisfacţii nu au venit in timp ce se afla in ţară, ci abia după ce a plecat in Canada. Despre tinereţea sportivă a lui Lucian nu sunt multe lucruri de spus. A debutat in box la Galaţi, avindu-l ca sfătuitor in colţ pe antrenorul Octavian Tabără. Sub indrumarea lui a ajuns campion modial la juniori in 1998, la Havana, in patria boxului, după care a trecut la lotul de seniori, unde a lucrat sub conducerea reputatului Feri Vaştag. Legat de perioada petrecută ca junior, merită subliniat faptul că organele locale nu au vrut, in nici un caz, să il ajute pe Bute. Acesta a făcut nenumărate demersuri la primarul Anton Durbacă pentru rezolvarea problema locuinţei, măcar a uneia de serviciu. Din păcate, toată lumea a promis, iar boxerul a stat in condiţii destul de dificile la stadion, intr-o cameră pe care o ocupă acum halterofilul Valeriu Calancea. Mai mult, din cauza antrenamentelor, cantonamentelor şi a plecărilor la turnee, el şi-a neglijat şcoala, dar nici măcar aici nu a fost ajutat.


ACUMULĂRI. Intrat pe miinile pricepute ale lui Feri Vaştag, Lucian a cucerit medalia de bronz la Campionatele Mondiale de seniori din Argentina, la categoria 69 kilograme, acolo unde Romănia a cucerit şi o medalie de aur, prin Sorin Tănăsie, la 49 kilograme. Perioada exepţională prin care trecea boxul nostru a fost confirmată mai tirziu la Campionatele Mondiale de la Houston. Acolo nu mai puţin de 7 boxeri din 10 au cucerit medalii, printre ei Marian Simion,Crinu Olteanu, ambii cu aur la git, Adrian Diaconu, argint, şi Lucian Bute, bronz, alături de incă 3 colegi. A fost perioada cea mai fastă pentru acumulări a lui Lucian, dar, in acelaşi timp, şi cea mai nedreaptă.


RĂZBOI. Asemenea unei alte perioade din istoria boxului romanesc, cea a răzbiului dintre Calistrat Cuţov, Paul Dobrescu şi regretatul Simion Cuţov, care s-au duelat ani in şir pentru supremaţia in categorie, toţi extrem de valoroşi, şi Lucian Bute a păţit la fel. In perioada deplinei sale afirmări la amatori, la categoria 63,500 kilograme sau la 71, intre care oscila Lucian Bute, boxau fraţii Marian şi Dorel Simion. Ambii multipli campioni naţionali, mondiali sau europeni ei au stat in calea afirmării depline a lui Lucian. De altfel,in analele boxului nostru amator a rămas celebru meciul de la Piteşti ,dintre Dorel Simion şi Lucian Bute, pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Sidney din 2000.


PROVOCAREA. La ultima şedinţă a Biroului Federal de atunci, Dorel Simion, titularul categoriei 63,500 kilograme, a anunţat că nu se mai poate inscrie in limitele categoriei, in ciuda eforturilor sale mari de a slăbi, motiv pentru care a vrut să devină titular al categoriei 67 de kilograme. El a rămas in atenţia conducerii pentru turneele de calificare la Jocurile Olimpice de la Sidney. In acelaşi timp, Lucian Bute, care boxa la categoria la care vroia să boxeze Dorel, făcea faţă, şi el, cu mare greutate, cintarului. In septembrie 1999, pe adresa Federaţiei Romăne de Box a sosit o scrisoare, inainte de stabilirea componenţei lotului pentru pregătire centralizată, in care Lucian Bute solicita ca el să fie titularul categoriei 67 kilograme. Mai mult, gălăţeanul l-a provocat pe Dorel la un meci de calificare, situaţie cu care a fost de acord atit Biroul Federal, cit şi antrenorul Francis Vaştag.


SCHIMBAREA. Partida a fost transmisă in direct, la ora de maximă audienţă, de postul de televiziune Antena 1, şi a fost extrem de echilibrată, iar victoria i-a fost acordată, cu scorul de 5-4, lui Dorel Simion. Pină in noiembrie, cănd urma să se deruleze Centura de Aur, totul a fost in regulă. Cu o zi inainte de inceperea competiţiei, a fost declanşată in presă o amplă campanie impotriva lui Dorel Simion, cerindu-se ca in locul lui, la Centura de Aur să participe Lucian Bute. Un Birou Federal constituit ad- hoc a votat cu 12 -4, ca Lucian Bute să reprezinte ţara noastră la Centura de Aur, afirmindu-se că meciul dintre cei 2, de la Piteşti, nu a fost de calificare, ci de verificare.


SCANDAL. Tatăl lui Dorel, Gheorghe Simion, antrenor de box la Dinamo, a ieşit la rampă, impreună cu Vasile Tiţă, alt antrenor, la Tele 7 abc, denunţind abuzul făcut de federaţie. In replică, la PRO TV, după citeva ore, Rudel Obreja, membru in Biroul Federal, i-a dat replica, motivind luarea deciziei in favoarea lui Lucian Bute. Scandalul uriaş dintre cei care luau partea unuia sau altuia dintre boxeri, atăt din presa scrisă, căt şi din cea vorbită sau televiziuni, a fost stins de secretarul general de atunci al Federaţiei, fostul nostru coleg de breaslă, Nicolae Şerbănescu. El a explicat la "Procesul etapei", emisiunea dedicată exclusiv fotbalului, a lui Ovidiu Ioaniţoia , vă daţi seama ce a fost atunci!, că in scrisoarea lui Bute se specifica clar "meci de calificare".


VERDICTUL. După ce emisiunea a luat sfirşit, undeva spre ora 2 dimineaţa, s-a luat hotărirea ca tituar să redevină Dorel Simion. Numai că acesta nu avea dispoziţia necesară şi nici pregătirea pentru a boxa peste citeva ore in gala inaugurală a Centurii. In aceste condiţii, meciul de deschidere a lui Dorel Simion a fost decalat pentru a doua zi, iar bucureşteanul a ciştigat trofeul la finele competiţiei. In noiembrie 1999, la prima şedinţă de Birou Federal la care nu a mai participat in calitate de preşedinte Ion Şerban, a fost aprobată cererea pe care Mihai Lauruc, de la Box Club Lauruc din Sighetu Marmaţiei, a adresat-o conducerii prin care solicita transferul lui Lucian Bute la clubul său. Alăturat era şi acceptul boxerului de a merge la Sighet, dar şi contestaţia făută de Box Club Galaţi, care nu dorea ca el să se transfere in Maramureş. A fost aprobată cererea lui Mihai Lauruc. Astfel Lucian Bute a devenit profesionist, chiar dacă era amator. A avut totul la picioare, incepind de la apartament, maşină, bani şi tot ce ii trebuia, alături de alţi boxeri valoroşi ai momentului, printre cale Claudiu Răşco.


REPROŞURI. "Un boxer profesionist dă, in mare măsură, dovadă de talent şi la amatori. Atunci cind treci la profesionism ai bagajele pentru aţi face mai uşor parcursul, la fel şi instrucţia. Cu toate acestea, le-a fost extrem de greu şi lui Leonard Doroftei şi lui Lucian Bute in Canada", a spus fostul antrenor al gălăţeanului, Francisc Vaştag."Ii reproşez doar un singur lucru, m-a durut chiar faptul că nu a amintit nimic de Mihai Lauruc, cel care a contribuit şi el la formarea sa. Măcar atita lucru să facem pentru cei care dau bani la sport, pentru a se implica şi pe mai departe".


SIHASTRUL. Trecut la profesionism datorită, in special, insistenţei lui Rudel Obreja, Lucian Bute a inţeles că nu are altă cale decit munca şi disciplina."Lucian a ales să plece peste Ocean şi datorită fricii pe care o inspiră pugiliştilor amatori această blestemată maşină de punctaj, care poate schimba invingătorul din ring", a declarat Adrian Fetecău, cunoscutul crainic radio, un apropiat al boxului.Tot el ne-a furnizat mai multe amănunte legate de viaţa in Canada. " Trăieşte in sihăstrie, care e de neconceput acolo şi, mai ales, in ziua de azi. De la 23 la 27 de ani nu a ştiut decit antrenament, pauză, masă, odihnă, iar antrenament şi somn. Doar duminica dimineaţa işi iese din ritm, se duce la biserica romănească. Nu are o parteneră stabilă, se gindeşte şi trăieşte doar pentru box. De aia a ajuns unde a ajuns", a mai adăugat Fetecău.

×
Subiecte în articol: magazin bute simion dorel