x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Uninominalul Guvernului declarat neconstitutional

Uninominalul Guvernului declarat neconstitutional

12 Dec 2007   •   00:00

Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale, miercuri, mai multe articole ale legii votului uninominal pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea in Parlament.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale, miercuri, mai multe articole ale legii votului uninominal pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea in Parlament.

Curtea Constituţională amănase, in urmă cu o săptămănă, luarea deciziei asupra Legii pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, contestată de şeful statului.

Traian Băsescu a contestat, in 21 noiembrie, la Curtea Constituţională, legea votului uninominal pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea in Parlament.

Seful statului a spus că a atacat la Curtea Constituţională articolul 29 din legea asumată de Guvern, care prevede introducerea listei suplimentare la nivel naţional.

Potrivit lui Băsescu, prin acest articol al legii se incalcă articolul 2 din Constituţie referitor la suveranitatea poporului şi articolul 62, alineat 1. Articolul 2 din Constituţie prevede că "suveranitatea naţională aparţine poporului romăn, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum". Conform articolului 62 alineat 1 din legea fundamentală, "Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, potrivit legii electorale.

"Suntem intr-un caz de neconstituţionalitate şi am sesizat Curtea Constituţională legat de articolul care introduce listele suplimentare la niv naţional, liste care se depun la BEC, iar apoi se afişează in circumpscripţiile locale. Aceasă modalitate contravine articolului 62 alineantul 1, care precizează că atăt Camera Deputaţilor, căt şi Senatul se aleg in mod direct. Nu o să voteze nimeni pe liste afişate pe un perete, Guvernul şi-a asumat răspunderea petru o lege incompletă care e in contradicţie cu Constituţia. Vot pe perete nu există, este o capcană pentru partide", a declarat Băsescu, adăugănd că vrea să aibă un aviz clar al Curţii Constituţionale legat de articolul 62, alineatul 1.

Băsescu a mai spus că Guvernul şi-a asumat răspunderea pe o lege incompletă.

Preşedintele a criticat, totodată, şi proiectul depus de Pro Democraţia, spunănd că dacă acesta va fi aplicat se va menţine clientela politică.

In 29 octombrie, Guvernul şi-a asumat răspunderea in Parlament pentru Legea pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Legea privind votul uninominal pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea in Parlament a fost trimisă la Preşedinţie in data de 7 noiembrie, preşedintele Traian Băsescu avănd la dispoziţie 20 de zile pentru a o promulga.

Alineatul referitor la listele suplimentare din articolul 29 din lege, contestat de şeful statului, prevede că "separat pentru Camera Deputaţilor şi Senat, fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţie a cetăţenilor aparţinănd minorităţilor naţionale are dreptul de a propune o listă suplimentară la nivel naţional care va putea conţine cel mult un număr egal de candidaţi cu numărul candidaţilor inscrişi in toate colegiile uninominale".

De asemenea, mai prevede că "lista naţională a fiecărui partid va ordona candidaţii partidelor şi va conţine in coloane separate: numele şi prenumele candidatului, precum şi apartenenţa politică a acestuia", iar "lista va fi folosită pentru desemnarea reprezentanţilor in Parlament doar in situaţia in carenumărul de voturi valabil exprimate dobăndite ii permit să obţină, conform algoritmului de repartizare prezentat la art. 48, mai multe mandate decătnumărul candidaţilor inscrişi in colegiile uninominale".
"Lista naţională suplimentară a fiecărui partid politic, alianţă politică sau electorală se depune la Biroul Electoral Central şi va fi afişată in toate secţiile de votare", mai prevede articolul.

Â

Olteanu: Dacă uninominalul e tergiversat, s-ar putea emite ordonanţă de urgenţă Â

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, miercuri, că dacă introducerea votului uninominal este tergiversată, Guvernul ar putea emite o ordonanţă de urgenţă in acest sens.

„Dacă tergiversările dintr-o parte sau dintr-alta persistă să impiedice organizarea alegerilor parlamentare in sistem uninominal, există posibilitatea ca Guvernul să-şi asume din nou politic introducerea votului uninominal, eventual prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă in acest sens", a afirmat Olteanu.

El a mai spus că a luat la cunoştiinţă de decizia Curţii Constituţionale şi că aşteaptă să fie redactată motivaţia şi să fie trimisă Parlamentului.

"De indată ce o vom primi, vom sesiza Comisia de Cod Electoral, care intr-o zi sau două să facă un raport prin care să propună modificările solicitate de Curtea Constituţională. După acea, decizia va fi luată in Camerele reunite, unde amendamentele solicitate de CC să fie dezbătute şi să se dea vot final pe textul de lege", a explicat Olteanu.

El a afirmat că există soluţii de modificare a celor două articole considerate neconstituţionale şi a mai susţinut că au fost discutate şi in Comisia de Cod Electoral, urmănd să fie introduse in normele de aplicare a hotărărilor de organizare a alegerilor.

"Dacă se consideră, aşa cum a decis deja Curtea Constituţională, că este necesar ca acele precizări să se facă in lege, atunci ele vor fi făcute in lege, iar legea va deveni constituţională", a mai spus Olteanu.

Totodată, preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că nu există şanse ca viitoarele alegeri să fie organizate pe actualul sistem electoral.

"Nu trebuie ca cei care sunt impotriva votului uninominal să spere că decizia Curţii Constituţionale ne va impiedica să avem vot uninominal la viitoarele alegeri parlamentare şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene. Există toate părghiile la nivelul Parlamentului şi la nivelul Guvernului pentru ca legea pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea să intre in vigoare şi să fie aplicată la alegerile locale şi parlamentare", a mai declarat liberalul.Gabriel Pecheanu

Â
Â
Â




Văcăroiu: Bănuiam că CC va proceda in acest fel, legea vine la Senat pentru modificare

Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat, miercuri, că se aştepta la decizia Curţii Constituţionale privind legea votului uninominal pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea şi a arătat că proiectul va intra in lucru la Senat, pentru modificarea articolelor neconstituţionale.

Bănuiam că va proceda in acest fel. Este un lucru elementar, nici nu trebuia măcar demonstrat faptul că nu poţi accepta ca un cetăţean al Romăniei să devină senator sau deputat fără a fi pe buletinul de vot. Constituţia este foarte clară, ori, in cazul proiectului de lege ProDemocraţia, era această formulă in care se adunau toate voturile pe ţară de la votul uninominal, şi redistribuirea se făcea pe nişte liste separate, care erau ştampilate, stabilite de fiecare partid, ceea ce este ilegal", a declarat Nicolae Văcăroiu.
Â

Â

 Andon: Decizia Curţii Constituţionale privind uninominalul este neaşteptată Â

 Deputatul PC Sergiu Andon a apreciat, miercuri, drept "neaşteptată" decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea legii votului uninominal pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea.

„Decizia este neaşteptată pentru mine, dar ne-am obişnuit să nu comentăm deciziile Curţii Constituţionale şi aceasta fiind singura instituţie necontestată, in acest moment, este bine să rămănă aşa", a spus Andon.

Andon, care este şi preşedintele Comisiei juridice a Camerei, a precizat pentru MEDIAFAX că după ce Curtea Constituţională publică şi motivaţia care astat la baza hotărării de neconstituţionalitate a legii votului uninominal „se va vedea dacă această lege va dispărea sau poate să fie indreptată".

Oricum sper ca motivarea Curţii să intărească dorinţa şi argumentele schimbării sistemului electoral şi să nu descurajeze sau să intărzie adoptarea unei formule sau a alteia privind votul uninominal", a adăugat Sergiu Andon.

El a mai spus că după ce se va comunica hotărărea şi motivarea Curţii, Parlamentul va avea la dispoziţie 45 de zile parlamentare să ia o decizie in privinţa acestei legi a votului uninominal.

 „Asta dacă nu vine din urmă legea PD privind votul uninominal", a adăugat Andon.

 Bolcaş: Decizia Curţii Constituţionale privind uninominalul este corectă Â

 Vicepreşedintele executiv al PRM, Lucian Bolcaş, consideră corectă decizia Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituţionale prevederi din legea privind introducerea votului uninomional pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea in Parlament.

"Textele respective sunt intr-adevăr neconstituţionale. Mai mult, noi spunem că in acestă lege există mai multe elemente de neconstituţionalitate, care incă nu au fost cenzurate de Curtea Constituţională", a susţinut Bocaş, care este membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

Potrivit afirmaţiilor sale, PRM, care s-a opus in mod constant introducerii votului uninominal, consideră că acest mod de alegere a parlamentarilor este nepotrivit cu actualul sistem de dezvoltare socio-politică şi democratică a Romăniei.

"Decizia Curţii Constituţionale apare ca o aprobare a punctului nostru de vedere, arătănd căt de precare sunt toate aceste injghebări pripite care vor să cristalizeze un sistem de vot neadecvat la aceaastă oră Romăniei", a fost de părere deputatul PRM.

Mihai Voicu -Comisia de cod electoral va adapta "de urgenţă" uninominalul Guvernului la decizia CCR

Preşedintele Comisiei de cod electoral, liberalul Mihai Voicu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Parlamentul şi comisia or lua in discuţie "de urgenţă" adaptarea textului legii votului uninominal asumat de Guvern la cerinţele Curţii Constituţionale.

Trebuie să vedem, mai intăi, motivarea Curţii Constituţionale, despre ce articole este vorba", a declarat Voicu.

De asemenea, el a precizat că Parlamentul şi comisia pe care o conduce vor lua in discuţie "de urgenţă" acest subiect.

"Parlamentul şi comisia pe care o conduc vor lua in discuţie de urgenţă adaptarea textului legii la cerinţele Curţii Constituţionale. Această decizia a Curţii nu prezintă, in opinia mea, un impediment, decăt unul de timp in adoptarea legii", a conchis vicepreşedintele PNL.

Blaga: Uninominalul Guvernului a fost făcut pentru a ajunge inapoi in Parlament, unde să fie blocat

Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat că proiectul de act normativ privind votul uninominal asumat de Guvern a fost creat pentru a ajunge inapoi in Parlament, unde să fie mai apoi blocat pănă după alegerile parlamentare viitoare.

Curtea Constituţională a acceptat, miercuri, contestaţia preşedintelui Traian Băsescu, declarănd neconstituţionale prevederi ale legii uninominalului pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea in Parlament.

„Aceste precizări de neconstituţionalitate erau extrem de previzibile şi sunt bucuros că ele au fost subliniate acum şi de către Curtea Constituţională. Nu se putea declara va fiind constituţională o listă care este doar afişată, nu şi supusă votului. In Constituţie se precizează exact că poporul nu işi poate delega suveranitatea unui parlamentar decăt prin vot", a declarat, pentru MEDIAFAX, Vasile Blaga.

Liderul democrat a arătat că, personal, crede că legea asupra căreia Guvernul şi-a asumat răspunderea „a fost făcută pentru a ajunge inapoi in Parlament, unde să fie blocată, iar votul să fie tot pe liste". In Parlament legea va fi ţinută căt trebuie, adică pănă după viitoarele alegeri parlamentare", a susţinut el.

El a completat că actul normativ asupra căruia Guvernul şi-a asumat răspunderea conţine şi alte elemente neconstituţionale, in afara celor sesizate de şeful statului.

„Mă refer la alegerea prin vot direct a preşedinţilor de Consilii Judeţene. Âşi in acest caz Constituţia este extrem de clară. In Constituţie sunt prevăzute autorităţile publice locale: primar, Consiliu Local şi Consiliu Judeţean, nu şi preşedintele Consiliului Judeţean. Acesta este unul dintre consilierii judeţeni, deci nu este ales separat. Este ca şi cum ai găndi să alegi prin vot direct şi preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor", a arătat Blaga.

El a completat că există, insă, o soluţie a problemei uninominalului.

PD a depus in Parlament o lege extrem de clară şi putem să ne inţelegem cu celelalte partide parlamentare pe căteva elemente, de exemplu pe cele care ţin de reprezentativitate. Putem să ne inţelegem, pentru că sunt unele diferenţe mici intre proiectul PD şi cel al PSD. Dacă noi, PSD şi PNL cădem de acord asupra sistemului de vot uninominal in două tururi, il putem trece prin Parlament in două săptămăni", a conchis Vasile Blaga.


  • Mediafax


×