x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun US Space Surveillance Network acuză Moscova de practici periculoase în spaţiu

US Space Surveillance Network acuză Moscova de practici periculoase în spaţiu

26 Ian 2009   •   00:00
US Space Surveillance Network acuză Moscova de practici periculoase în spaţiu

După ce, în luna noiembrie, academia rusă a făcut public un studiu cu privire la posibila defecţiune a satelitului american de spionaj DSP-23, alertând mai mulţi operatori europeni faţă de orbita lui anormală şi posibilitatea unor ciocniri, de această dată este rândul US Space Surveillance Network să acuze Moscova de practici periculoase în spaţiu.



SSN a făcut astfel public în ianuarie 2009 un raport în care se face referire la faptul că reţeaua americană a descoperit pe orbită, după data de 4 iulie 2008, cel puţin 30 de fragmente metalice care gravitează Pământul cu o perioadă orbitală între 100,5 şi 101,5 minute. Se bănuieşte că resturile provin de la satelitul rus Cosmos 1818 lansat în spaţiu pe vremea fostei Uniuni Sovietice, la 1 februarie 1987, de la centrul Baikonur-Kazahstan, la bordul unei rachete Tsyklon-2. Satelitul are o orbită cu înclinaţie de 65 de grade şi altitudine de 800km şi o perioadă orbitală de 100,6 minute. Masa este de 1.5 tone şi este alimentat de un reactor nuclear din seria Topaz-1 în conjuncţie cu propulsia electrică oferită de motorul din seria Plazma-2 SPT.
Făcea parte din programul Radar Ocean Reconnaissance Satellite (RORSAT), care îşi propunea să supravegheze deplasările de nave ale US Navy, fiind echipat cu un radar de mare putere. A funcţionat în jur de jumătate de an, având mai mult un rol experimental, după care a fost abandonat pe orbită.

Articol complet la www.stiintaazi.ro

×
Subiecte în articol: lumea